28.3.2018. 22:47
0
Povećan priliv migranata u BiH: Granični policajci detaljno pregledaju vozila iz Srbije i Crne Gore
Granična policija BiH s drugim bh. i međunarodnim tijelima u čijoj su nadležnosti ilegalne migracije, bez obzira na evidentan nedostatak policijskih službenika, još uvijek uspješno odgovara na problem povećanog broja ilegalnih migranata koji u najvećem procentu teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje EU, navode iz GP BiH za agenciju Patria.

Zbog povećanog broja ilegalnih migranata Granična policija BiH provodi mjere poput detaljnog pregleda svih teretnih motornih vozila koja dolaze iz Srbije i Crne Gore ili preusmjeravanja policijskih službenika i specijalističke opreme na one dijelove granice gdje je najveći priliv migranata ili angažiranja policijskih službenika na graničnoj crti koji svojim prisustvom odvraćaju migrante od pokušaja ilegalnog prelaska granice. Iz GP BiH tvrde da se ne može govoriti o krizi ili slikama sa granica kao što je to bilo u zemljama regije. 

Od 1. januara do 25. marta pripadnici Granične policije BiH u saradnji s kolegama iz kantonalnih i entitetskih MUP-ova u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkrili su 749 državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

- Uz to, 847 osoba je spriječeno da uđe u BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika GPBiH na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom. U periodu od 1. do 25. marta 2018. otkriveno je 277, te od pokušaja prelaska granice odvraćeno 413 državljana zemalja visokog migracijskog rizika.
Uz istočnu Hercegovinu (Trebinje, Bileća i Gacko) koja je u oktobru, novembru i decembru 2017. bila područje s najvećim pritiskom ilegalnih migranata, povećan broj pokušaja ilegalnih prelazaka početkom 2018. evidentiran je na području  Zvornika, Bratunca, Višegrada i Velike Kladuše.

S obzirom na povećan broj otkrivenih ilegalnih migranata u 2018. se uz JGP Trebinje prema potrebi i u skladu s mogućnostima dodatno angažiraju policijski službenici i prebacuje specijalistička oprema iz drugih u jedinice granične policije Zvornik, Višegrad i Velika Kladuša.

- Ilegalni migranti najčešće koriste sporedne komunikacije i puteve, van graničnih prijelaza u tzv. graničnom pojasu. Za razliku od prošle godine kada su najčešće otkrivani punoljetni muškarci u manjim grupama, u zadnja dva mjeseca na području Višegrada i istočne Hercegovine sve češće otkrivaju porodice iz Sirije i u nešto manjem broju slučaja iz Iraka. Zbog višesatnog pješačenja brdovito-kamenitim područjima sve su češće i hitne medicinske intervencije u graničnom pojasu.

Tako su pripadnici JGP Trebinje otkrili trudnicu pred porod, kao i dva muškarca koja su bila gotovo bez svijesti.

- Bilo je intervencija zbog epileptičnih napada, prijeloma ekstremiteta, srčanih udara i dr. Povećan procenat ranjivih kategorija migranata usložnjava posao službenika na granici koji moraju voditi računa i o njihovoj sigurnosti - navode iz GP BiH.

U manjem broju slučajeva službenici otkrivaju ilegalne migrante u teretnim motornim vozilima na graničnim prijelazima, a najveći broj takvih slučajeva evidentirali su službenici JGP Zvornik, Bijeljina, Trebinje, te na izlazu iz BiH JGP Izačić.

Iz GP BiH potvrđuju da se nastavlja trend rasta broja migranata koji na ilegalan način pokušavaju ili ulaze u BiH.

Na pitanje Patrije da li postoji akcioni plan u slučaju migrantske krize, iz GP BiH su naveli da je na državnom nivou 2015. godine donesen akcioni plan u slučaju masovnog priliva migranata za čije aktiviranje u prethodnom periodu nije bilo potrebe. 

- Granična policija BiH je izvršno tijelo koje bi u tom slučaju postupilo u skladu s odlukama nadležnih tijela. Bosna i Hercegovina ima aktivno Koordinaciono tijelo za pitanje ilegalnih migracija kojim predsjedava ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Također, kako su potvrdili za Patriju Granična policija BiH intenzivirala je saradnju sa svim relevantnim tijelima za pitanja ilegalnih migracija u BiH, ali i na međunarodnom nivou s FRONTEX-om, IOM-om, UNHCR-om, ali i sa kantonalnim i entitetskim MUP-ovima i drugim nadležnim bh. tijelima i policijskim agencijama.  

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.