29.3.2018. 20:15
0
Borci u Bugojnu tražili obustvaju finansiranja udruženja u iznosu od 300.000 KM, tvrde da pojedinci troše novac kako oni žele
Sjednicu Općinskog vijeća Bugojno obilježilo je prisustvo grupe demobilisanih boraca, koji su zahtijevali donošenje odluke o obustavi finansiranja boračkih udruženja iz općinskog budžeta, za koja se godišnje izdvaja oko 300.000 KM.

Od tih sredstava, kako su rekli, nezaposleni demobilisani borci nemaju nikakve koristi, za razliku od pojedinaca koji budžetska sredstva "troše onako kako oni žele".

- Došli smo ovdje da vidimo ko će podignuti ruku da se ukine finansiranje boračkih udruženja - kazao je u  obraćanju za govornicom demobilisani borac bez posla Samir Sadiković.

Sramota je, dodao je, da je u proteklih dvadeset godina iz općinskog budžeta na ime pomoći boračkoj populaciji isplaćeno  oko šest miliona KM, a da su “ oni koji su odbranili državu, zaboravljeni i bez ikakve mogućnosti da se zaposle”.

Podsjetio je na tri ključna boračka zahtjeva i kazao kako će, u slučaju da ona ne budu ispunjena u skorije vrijeme, ponovo biti organizirane blokade u Federaciji BiH.

- Tražimo ukidanje 1.603 boračka udruženja, koja se finansiraju s oko 580 miliona KM, borački registar, i dodatak na koji imamo pravo. Gospodo vijećnici, barem vi nam pomozite - apelirao je Sadiković.  

Na sjednici nije donesena odluka o ukidanju finansiranja boračkih udruženja iz budžeta općine Bugojno,  već je demobilisanim borcima upućen poziv za novi sastanak čime oni nisu bili zadovoljni, zbog čega su napustili sjednicu nakon usvajanja ponuđenog prijedloga budžeta.

-Jako smo razočarani u SDA i načelnika općine Bugojno, zato što nije ispoštovao obećanje koje nam je nedavno dao. Sad nam je obećao nekakav sastanak za mjesec dana, da probamo da ukinemo finansiranje udruženja s iznosom od 100.000 KM, koja bi se putem BIZ-a usmjerila za najugroženije borce - kazao je Sadiković.

Po njegovim riječima, borci će u subotu imati sastanak u kampu u Sarajevu, na kojem će “dobiti  informacije o aktivnostima koje će dalje poduzeti”.

U izjavi koju je nakon sjednice dao medijima, načelnik Bugojna Hasan Ajkunić je rekao da  “zakonski okvir koji sad postoji, ne može ništa promijeniti ”.

-Kao načelnik ja se obavezujem da u narednih trideset dana sazovem sjednicu na koju ću pozvati sve predstavnike boračkih populacija, i Bošnjaka i Hrvata, na kojoj ćemo otvoreno razgovarati o tom pitanju - istaknuo je.

Nadležnim institucijama na višim nivoima, dodao je, bit će poslat dopis u kojem će se insistirati na rješavanju ključnih zahtjeva boračke populacije.

-Shodno zaključku s nedavnog sastanka u Kantonalnoj vladi, s federalnim ministrom Salkom Bukvarevićem i premijerom Tahirom Lendom, mi želimo, dakle, da se borački registar dovede do kraja, i da se zakon o udruženjima u formi prijedloga što prije nađe u parlamentu, te da nezaposleni borci dobiju svoj dodatak, bez obzira na to kako će se on zvati – naglasio je Ajkunić.

Prijedlog budžeta općine Bugojno za 2018. u iznosu od 7.973.000 KM usvojen je glasovima vijećnika SDA, HDZ-a i dvojice nezavisnih vijećnika.

Nijedan od 19 amandmana, koji su predložili vijećnici SBB-a, SDP-a, DF-a  i nezavisni vijećnik Mustafa Ugarak, nije usvojen.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.