30.3.2018. 17:45
0
Univerzitet u Sarajevu u naredne dvije godine trebao bi dobiti jednu od najmodernijih biblioteka
Aneksom 4. Sporazuma o realizaciji Projekta izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu (UNSA), koji su danas potpisali ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović i rektor Rifat Škrijelj, predviđeno je izdvajanje 1.000.000 KM iz Budžeta KS za nastavak realizacije ovog projekta.

Finansira se sredstvima Saudijskog fonda za razvoj koji je za izgradnju i opremanje biblioteke osigurao oko 17 miliona dolara. Kanton Sarajevo u saradnji sa UNSA učestvuje u realizaciji svih neophodnih projektnih aktivnosti za koje se svake godine izdvajaju sredstva iz Budžeta KS.

- U protekle tri godine za te je svrhe Kanton doznačio ukupno 536.923,36 KM na račun UNSA. Sredstva su, između ostalog, usmjerena za izradu projekta rušenja objekata na lokaciji buduće biblioteke  kao i za izvođenje radova na njihovom rušenju, izradu ostalih neophodnih elaborata i projekata, te pripremu tenderske dokumentacije za izradu glavnog projekta gradnje zgrade i brojne druge propisane procedure i aktivnosti - naveo je ovom prilikom ministar Kazazović.

Po riječima rektora Škrijelja, u toku je izrada izvedbenog projekta za objekt površine oko 11 hiljada kvadratnih metara.

- Očekujemo da će se njegova izrada okončati tokom narednog mjeseca, kada bi trebao biti i predat na ocjenu firmama revidentima. Potom slijedi raspisivanje tendera za izvođenje građevinskih radova na budućem objektu biblioteke - objasnio je rektor Škrijelj najavljujući da bi izgradnja biblioteke trebala biti okončana u naredne dvije godine.

Kazao je da je na projektu angažovan tim stručnjaka na čelu sa profesorom Arhitektonskog fakulteta i autorom idejnog projekta Adnanom Pašićem.

Kako je istaknuto, Univerzitet će ovim projektom dobiti jednu od najmodernijih biblioteka u regiji u kojoj će studenti na zavidan način usvajati nova znanja i vještine. Osim toga, izgradnjom ovog objekta trajno bi se riješilo i pitanje smještaja Nacionalne i univerzitetske biblioteke koja se nakon izmještanja iz Vijećnice nalazi u Kampusu.

Idejno arhitektonsko rješenje biblioteke rađeno je prema Master planu novog Kampusa UNSA kojim je  predviđeno da se ovaj objekt nalazi na njegovoj istočnoj strani, u blizini Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.