2.4.2018. 9:12
2
Na otvaranje sarajevske žičare dolaze gradonačelnici i načelnici evropskih metropola
Otvaranje Trebevićke žičare 6. aprila na Dan Grada Sarajeva direktno će prenositi BHT. U Sarajevo će stići brojne delegacije među kojima su gradonačelnici i načelnici evropskih metropola. Prema informacijama koje ima agencija Patria na otvaranje Trebevićke žičare dolazi i delegacija iz Beča.

Grad Sarajevo 6. aprila pripremio je niz događaja, a jedan od njih je i otvaranje izložbe "Uspinjača" u Vijećnici 5. aprila. 

Namjera autorica-kustosica Muzeja Sarajeva: Aide Sulejmanagić, Amre Madžarević i Žanke Dodig je bila da ovom izložbom ispričaju priču o životu stare žičare, koja je bila u funkciji 30-ak godina, od 1959. pa sve do 1992. godine, kada je na početku agresije na naš grad i zemlju razrušena. Na njenu obnovu čekali smo 26 godina.

Posjetioci će moći vidjeti izloženu originalnu kabinu stare Trebevićke žičare, fotografije sa svečanog otvaranja, te fotografije ljudi koji su radili u pogonima. Osim toga, bit će postavljeni primjerci starih ligura, rodla, drvenih skija te rekvizita koji su se nosili u žičari.

Na Baščaršijskom trgu 6. aprila bit će organizovano druženje gradonačelnika sa građanima i gostima grada. Nakon otvorenja izložbe “Uspomene“ u sklopu koje će u izlozima duž ulice Sarači biti izložene fotografije o staroj žičari čiji su autori građani, bit će uručene nagrade za najbolju fotografiju, uz nastup Divanhane.

Dan grada će biti obogaćen i izložbom pod nazivom „Prvo ulično bijenale grafike – Grafičko proljeće", čiji je inicijator priznati bh. slikar Safet Zec.

(Patria / Haris Ahbabović)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.