7.4.2018. 10:14
0
Vlada RS-a, novcem običnih građana tog entiteta, finansira ratne zločince Mladića i Karadžića
Vlada Republike Srpske (RS) ove godine izdvojila oko 10.000 eura za osobe iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta koji se nalaze u pritvoru Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u Hagu, javlja Radio Slobodna Evropa, prenosi NAP.

Pomoć se u najvećem dijelu odnosi na Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, te Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a. Obojica su prvostepenom presudom osuđeni za genocid počinjen tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Stotine hiljada eura iz različitih budžeta u BiH otišle su na pomoć porodicama i odbrani osumnjičenih za ratne zločine. Novom odlukom Vlade Republike Srpske o izdvajanju za, kako je nazivaju, jednokratnu pomoć, novac prije svega ide onima koji su pravosnažno osuđeni u Haškom tribunalu za najteže ratne zločine.

Sve to u zemlji u kojoj, prema podacima Ujedinjenih nacija, skoro 18 posto stanovništva, živi ispod linije koja označava takozvano kritično siromaštvo, u kojoj se bolesna djeca liječe humanitarnim brojevima telefona, a u javnim kuhinjama hrani sve više ljudi.

Urednica u BIRN-a Bosne i Hercegovine (Balkanske istraživačke mreže) Erna Mačkić kaže da je specifičnost ove odluke što je riječ o jednokratnoj novčanoj pomoći koja direktno ide prvostepeno osuđenim Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

"To Vlada RS-a pravda Zakonom o saradnji institucija RS-a sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Na taj način su obrazložili prethodne odluke. Jer do sada je Mladiću 2013. isplaćeno 10.000 maraka (oko 5.000 eura) i 2016. godine isto 10.000 maraka, a ista procedura je bila i za Karadžića. Znači, bez obzira u kojoj je fazi postupak u Haškom tribunalu, Vlada RS-a njih vodi kao pritvorenike i dok god nisu pravosnažne odluke za ta lica se izdvajaju sredstava", objašnjava Mačkić.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.