10.4.2018. 9:25
0
Sporazum između BiH i EUROPOL-a na čekanju, prijeti i suspenzija
Između Bosne i Hercegovine i Evropske policijske službe (EUROPOL) potpisan je sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji 31. avgusta 2016. godine. Sporazum znači razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica EUROPOL-a, uključujući lične podatke o osumnjičenim osobama.

Skoro dvije godine kasnije, još uvijek se ne zna ko će u ime Bosne i Hercegovine koordinirati ovom saradnjom, zbog čega je ugrožen ovaj važan sporazum. Postoji bojaz da bi taj sporazum mogao biti i suspendovan. 

Na upit novinara o ovom problemu 2016. godine, u prisustvu direktora Ureda Evropske policije Roba Wainwrighta, ministar sigurnosnije BiH Dragan Mektić nije bio previše zabrinut.

- Naša obaveza je da nakon potpisivanja sporazuma i stupanja na pravnu snagu stvorimo određene pretpostavke da taj sporazum profunkcionira i obavezni smo da sa naše bh. strane uspostavimo jednu "fokal point" tačku koja će sarađivati, odnosno biti direktna konekcija prema EUROPOL-u, odnosno EUROPOL-a prema BiH. Mi ćemo nakon što ovaj sporazum bude ratifikovan u Parlamentu BiH formirati i uspostaviti tu "fokal point" tačku na nivou BiH. Ja u ovom momentu ne mogu reći kako će to izgledati tačno – rekao je Mektić tada.

Državni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Mektić danas ističe da BiH prijeti prekid saradnje sa EUROPOL-om, "što bi nas unazadilo 100 godina." BiH još uvijek nije uspostavila tijelo koje bi bilo kontakt prema Evropskoj policiji. 

Prema Ustavu BiH, saradnjom između Bosne i Hercegovine i glavne Evropske policije treba da koordinira državna policija zemlje, odnosno Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), a ne Ministarstvo sigurnosti. Ovo poglavlje definira Član 3 Ustava BiH.

Iz probosanskih stranaka kritikuju da se eventualnim prebacivanjem saradnje sa EUROPOL-om sa Direkcije na Ministarstvo sigurnosti BiH, zapravo jača pozicija bh. entiteta Republika Srpska, ali i kantona u Federaciji BiH, a sve na štetu države. To ne samo da je jačanje separatističkih politika u RS i Federaciji BiH, već je odluka protuzakonita i protuustavna. Kantonima u FBiH se daje važnost u međunarodnim odnosima, a koju ne trebaju imati.

Eksperti upozoravaju da ministar Mektić ima obavezu zaustaviti suspenziju ovog sporazuma. Ne osigurali to, Bosna i Hercegovina će postati jedina država regiona koja nema uspostavljenu punu saradnju sa Evropskim policijskim uredom, što bi je činilo nekom vrstom crne tačke u ovom dijelu zapadnog Balkana, piše Patria.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.