10.4.2018. 12:20
0
Nevjerovatna priča iz Banja Luke: Radnici banjalučkog 'Puta' godinu dana bez plata, devet godina bez doprinosa
Zaposleni u banjalučkom građevinskom preuzeću „Put“ najavili su za sutra novi protest, na kojem će ponovo izraziti nezadovoljstvo, jer im, kako kažu, poslodavac godinu dana nije isplatio plaću, a devet godina ne uplaćuje doprinose.

Punu podršku radnicima, koji se bore za poboljšanje teškog materijalnog i socijalnog položaja, pružit će, kako je najavljeno, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić.

Na nedavnom protestu Vrabičić je najavila tužbu protiv vlasnika ovog preduzeća Nade i Zorana Trnjak, jer su stavili pod hipoteku svu svoju imovinu te se iz stečajne mase ne bi  mogla isplatiti dugovanja radnicima.

Očekivali su reakciju kontrolnih organa, posebno zbog toga što se devet godina radnicima ne uplaćuju porezi i doprinosi.

Nada Trnjak ne spori dugovanja prema radnicima, ali tvrdi da su ostali bez koncesije i da je za to odgovorna Vlada RS-a.

Prije nekoliko mjeseci banjalučka policija je Nadu Trnjak sumnjičila za nedozvoljenu trgovinu i falsifikovanje isprava, jer je bez zaključenog ugovora o koncesiji, neovlašćeno posredovala i organizovala eksplotaciju i preradu tehničkog građevinskog krečnjaka i dolomita u naselju Karanovac, te proizvodnju i prodaju kamenih agregata i sačinjavala lažnu dokumentaciju.

Zorana Trnjaka policija  je teretila za zloupotrebe ovlašćenja u privredi i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga. On je kao direktor preduzeća omogućio angažovanje radnika, postrojenja i mehanizacije preduzeća radi eksplotacije krečnjaka i dolomita.

U „Putu“ se kao zaposleni vodi 16 radnika.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.