11.4.2018. 13:30
0
Goranu Pavkoviću godina zatvora za ratni zločin na području Prozora
Sud Bosne i Hercegovine je, nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, osudio Gorana Pavkovića na godinu dana zatvora za ratni zločin počinjen na području Prozora.

Pavković je postigao sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH. Prema sporazumu, Pavković je zločin počinio kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za regiju Prozor/Rama.

- Neutvrđenog datuma u novembru 1993.u prostoriji Vatrogasnog doma u Prozoru u kojem su pripadnici HVO-a vršili ispitivanje privedenih civila kao saučesnik sudjelovao je u mučenju oštećenih, tako što im je golo tijelo dodirivao električnom palicom, tukao ih nogama i rukama, kao i palicom po svim djelovima tijela - stoji u sporazumu, prenosi BIRN BiH. 

Predsjedavajući Sudskog vijeća, Halil Lagumdžija je kazao da je do sporazuma došlo svjesno i dobrovoljno a ovakva presuda je donijeta jer je optuženi bio mlađa punoljetna osoba.

- Sud je utvrdio da je optuženi kriv nakon što je proučen 31 dokaz Optužbe. Cijenjene su sve okolnosti i imao je u vidu, da kazna treba da zadovolji pravdu i da satisfakciju žrtvama. Same žrtve su pozdravile sklapanje sporazuma - kazao je Lagumdžija.

Sporazumom je Pavković oslobođen plaćanja troškova postupka.

Na visinu krivično pravne sankcije ne postoji mogućnost žalbe.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.