11.4.2018. 21:30
0
Puhalo: De fakto Šešelj je zločinac, de jure za Srbe je baja
Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu donijelo je pravomoćnu presudu u postupku protiv Vojislava Šešelja, kojom ga je osudilo na 10 godina zatvora.

Ovo je drugostepena odluka u postupku protiv čelnika radikala Vojislava Šešelja, koji je prvostepenom presudom oslobođen svih optužbi haškog tužilaštva.

Prvostepenom presudom sudsko vijeće Haškog tribunala na čelu sa sudijom Jean-Claudeom Antonettijem 31. marta 2016. oslobodilo je Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Na tu presudu žalilo se haško tužilaštvo, a Šešelj je podnio pisani odgovor na žalbu.

Vojislav Šešelj je proglašen krivim po tačkama 1, 10 i 11, koje uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Svi svjetski mediji prenijeli su vijest o osuđujućoj presudi Šešelju. "Srpski radikal Vojislav Šešelj kriv za ratne zločine", naslov je uglednog BBC-ja.

AFP i Washington Post su Šešelja etiketirali kao srpskog ultranacionalistu: "UN-ov sud osudio srpskog ultranacionalistu na 10 godina", navodi se u vijesti u kojoj između ostalog stoji da se Šešelj neće vraćati u haški zatvor zbog toga što je već u postupku tamo proveo 12 godina. 

Banjalučki psiholog i bloger Srđan Puhalo na Twitteru piše: „De fakto Šešelj je zločinac, de jure za Srbe je baja!“, aludirajući na to da su neke radikalne struke u Srbiji ipak stale u odbranu Šešelja.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.