12.4.2018. 21:01
0
Theodor Meron dolazi u Sarajevo na Međunarodnu konferenciju „Procesuiranje genocida u BiH“
Udruženje žrtava i svjedoka genocida u saradnji sa Pokretom „Majke enklave Srebrenice i Žepe“, uz podršku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT) 18. i 19. aprila 2018. godine organizuju međunarodnu konferenciju pod nazivom „Procesuiranje genocida u BiH“.

Konferencija će se održati u Hotelu Holiday sa početkom u 9.00 sati.

Navodi se kako je Međunarodni krivični sud svojim zatvaranjem ostavio ogromnu količinu dokumentacije ali i presude koje su uveliko unaprijedile međunarodno pravo. Jedno od najznačajnijih naslijeđa MKSJ su presude za genocid.

Najznačajnijia presuda donesena od strane MKSJ je presuda u predmetu Radislav Krstić.

Presuda Radislavu Krstiću je izrečena 19. aprila 2004. godine. Radi se o  prvom licu pravomoćno osuđenom za genocid u Srebrenici od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Presuda u slučaju Krstić je prva presuda nekog međunarodnog suda za genocid počinjen na tlu Evrope, što je čini historijskom presudom u primjeni međunarodnog prava. Konačno, ta presuda je prva presuda koja je ustanovila način primjene kriterija Konvencije o sprječavanju genocida, čime je utrla trasu koja je omogućila donošenje svih ostalih presuda za genocid.  

„Četrnaest godina kasnije, 19. aprila 2018. godine, konferencijom 'Procesuiranje genocida u BiH' ukazaćemo na značaj ove presude“, navede organizatori Konferenije, prenosi Patria.

Konferencija će biti ekspertnog karaktera, a učešće će uzeti sve strane u postupku u predmetu Radislav Krstić: tužilaštvo, odbrana te lično Theodor Meron, predsjedavajući Žalbenog vijeća a predmetu Krstić, aktualni predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Pored direktnih suodionika iz predmeta Krstić, učešće na konferenciji će uzeti studenti prava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Studenti će izvesti simulaciju suđenja (moot court trial) u žalbenom postupku pred MKSJ u hipotetičkom slučaju dokazivanja genocida. Simulacijom suđenja će predsjedavati Theodor Meron.

Slogan konferencije „Usudi se znati“ ima za cilj isprovocirati znatiželju studenata, koji će dobiti priliku svoje predrasude o radu Haškog tribunalu suprotstaviti saznavanja činjeničnog stanja od strane direktnih sudionika haških procesa. Cilj uključivanja mladih u konferenciju je upravo suprotstavljanje medijske/političke propagande i činjenica.

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.