16.4.2018. 17:15
0
Razgovori o aktuelnom trenutku BiH i njenog puta ka članstvu u NATO alijansi
Članovi Komiteta za odbranu i sigurnost i Podkomiteta za odbrambene sposobnosti i budućnost sigurnosti Parlamentarne skupštine NATO (PSNATO) razgovarali su danas sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH kao i članovima Delegacija PSBiH u PSNATO koji su i domaćini njihove višednevne posjete Bosni i Hercegovini.
Cilj posjete je, kako je rečeno, da se sa ključnim političkim akterima u BiH razgovara o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH, zatim da se sagleda stanje u sektoru odbrane i sigurnosti BiH kao i status procesa evropskih i euroatlanskih integracija.

Tokom današnjeg razgovora gosti su imali priliku da se upoznaju sa spektrom viđenja aktuelnog trenutka BiH i njenog puta ka članstvu u NATO alijansi.

Šef Delegacije PSBiH u PSNATO Nikola Lovrinović istaknuo je danas da ne treba kriti da se stavovi o pristupanju BiH NATO alijansi razlikuju u Federaciji BiH i Republici Srpskoj ali da to ne znači da se na njihovom približavanju ne može raditi kao i da su takva razilaženja prisutna i kada je posrijedi Akcioni plan za članstvo (MAP) te postizanje željenih visokih standarda.

Zbog činjenice da je zbog nerješavanja uknjižbe vojne imovine na Bosnu i Hercegovinu naš put ka MAP-u u osmogodišnjem zastoju, Lovrinović je dodao da bi bilo dobro da se razmisli o preformuliranju zahtjeva na način da se problem imovine sukcesivno riješava nakon ulaska BiH u MAP.

I predsjedavajući Zajedničke komisije za odbrani i sigurnost Sifet Podžić istaknuo je da je trenutak da sa  partnerima iz NATO redefinira taj zaključak i da uvidom u realnosti na terenu se konstatira da je proces uknjiženja vojne imovine krenuo, te da će kroz implementaciju MAP-a doći do željenog cilja.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović je zatražio da ova alijansa ostane privržena Bosni i Hercegovini i njenom putu ka NATO jer je to članstvo bitan faktor sigurnosti i za BiH i za širi region. On je pri tome podsjetio da se radi o ispunjenju strateškog opredijeljenja naše zemlje koje je bespogovorno prihvaćeno i utvrđeno kao sastavni dio uspješno provedene reforme oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Članovi Komiteta za odbranu i sigurnost i Podkomiteta za odbrambene sposobnosti i budućnost sigurnosti Parlamentarne skupštine NATO nastavljaju radnu posjetu BiH nizom susreta sa najvišim zvaničnicima Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Zajedničkog štaba OS, predstavnicima akademske zajednice i nevladinog sektora kao i zapovjednicima NATO Štaba u Sarajevu i EUFOR-a za BiH.  

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.