17.4.2018. 17:05
4
Ivanić: Izetbegovićeve ''prijetnje ratom'' nisu slučajne
Prijetnje ratom koje šalje predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović više nisu slučajne, već svjesna namjera i svjesno provociranje druge strane i na to se mora naći ozbiljan odgovor, izjavio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
"Republika Srpska mora vrlo ozbiljno razmotriti prijetnje koje joj Izetbegović upućuje i tu aktivnost treba pokrenuti na dvije strane. Jedna je da se, u skladu sa međunarodnim dogovorom, izvrši stroga kontrola proizvodnje i raspolaganja naoružanjem", istakao je on.

Ivanić je napomenuo da za to postoje mehanizmi.

"Potrudićemo se da te mehanizme u nekom smislu i angažujemo i to je ono što ću tražiti od predstavnika međunarodnih institucija. Imam namjeru vrlo brzo pozvati ključne predstavnike zemalja članica PIK-a na razgovor ovim povodom, jer ovo više nije slučajno", najavio je član Predsjedništva BiH.

S druge strane, kaže Ivanić, ovo potpuno opravdava sve ono što je činjeno u Republici Srpskoj kada je riječ o nabavkama opreme za MUP Republike Srpske.

"Ali, generalno mislim da ovdje odgovor mora biti još ozbiljniji i snažniji, jer zaista nije slučajno, nego svjesno i namjerno provociranje što mora imati svoj kako politički, tako i svaki drugi odgovor", istakao je on.

Na pitanje šta je cilj tih svjesnih provokacija, Ivanić je rekao da je manje ozbiljan cilj dodvoravanje sopstvenoj javnosti za prethodne izbore.

"Druga, koja je puno ozbiljnija, je činjenica da su to najratobornije izjave koje smo zadnjih dana i mjeseci imali priliku da čujemo i one pokazuju negdje duboko da umjesto da se razmišlja o ekonomiji, o razvoju, o smirivanju, Izetbegović priziva novi rat", upozorio je Ivanić.

On je ocijenio da to nije nimalo dobro i najavio da će pozvati Izetbegovića da prestane sa tom vrstom retorike i da se okrene onom što ljudima u BiH treba, a to je mir, razvoj, bolji život, stabilnost, a ne rat.

(Srna/Alen Avdić)
4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.