17.4.2018. 17:31
0
Hahn: Proširenje EU nije socijalni rad
Prezentiran je izvještaj Evropske komisije o napretku država Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropsku uniju. Johanes Hahn, komesar za politiku susjedstva i proširenja EU, naglasio je da nema besplatne karte za EU i da proširenje EU nije socijalni rad. Onaj ko radi na integraciji u EU, treba biti nagrađen, rekao je Hahn.

Hahn smatra da su države Zapadnog Balkana napravile značajan iskorak u procesu integracija u EU. Posebno je naglasio napore koje su ostvarile Makedonija i Albanija.

"Mislim da je ovo dobar dan za Zapadni Balkan i da možemo vidjeti da smo odlučni u politikama proširenja. To je politika koja se ne završava. Cilj je da se izveze stabilnost, a ne nestabilnost. Zapadni Balkan je perspektivu članstva u EU potvrdio u februaru ove godine. Očekuje se da će nastaviti ovom dinamikom raditi na integraciji. Izvještaj o napretku je godišnja provjera stanja", rekao je Hahn.

Hahn je istakao da će preporuka Komisije biti da se Makedonija i Albanija počne pregovore s EU, prenosi N1.

"Nema vremena za zadovoljstvo, ali smo na dobrom putu. Nema besplatne karte za EU. To je jasno naznačeno u našoj strategiji. Cijeli proces se zasniva na radu i napredovanju. Onaj ko radi će treba biti nagrađen. Napredak zavisi od svake države pojedinačno. Kvalitet je bitniji od brzine. Proširenje nije socijalni rad", kazao je Hahn.

Hahn je izrazio i zabrinutost EU zbog velike stope nezaposlenosti, naročito mladih, koja može biti, kako kaže, uzrok radikalizacije stanovništva. Podsjetio je i na važnost dobrosusjedskih odnosa između država Zapadnog Balkana i provođenja reformi kao uvjeta za članstvo u EU.

Tvrdi da statistika pokazuje rast podrške evropske javnosti procesu proširenja EU. Prema izvještaju, Turska se distancirala od EU, kazao je Hahn.

Europska komisija je uvijek do sada paket o proširenju, koji uključuje strategiju o proširenju i izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja, objavljivala u novembru. Sada je to prebačeno na proljeće, a zadnji paket usvojen je prije godinu i pol dana u studenome 2016. Ovaj put je strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije izvješća o napretku, u veljači ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku, s kojom EU ima otvorene pregovore, iako su oni u potpunom zastoju, prenosi N1.

(Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.