21.4.2018. 16:30
1
Narod i pravda - Objelodaniti primanja uposlenih u državnim institucijama
Novoosnovana stranka "Narod i pravda" hitno će u proceduru uputiti zakon kojim se propisuje uspostava registra uposlenih u državnim institucijama s informacijama o njihovim primanjima. Taj akt će biti upućen u proceduru uz zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija, saopćeno je iz "Naroda i pravde".
- Ovo zakonsko rješenje će obavezati institucije na javno objavljivanje sistematizacije radnih mjesta, navođenje imena i prezimena svih osoba koja rade te dostavljanje godišnjih izvještaja po pitanju plaća i naknada, koji će biti dostupni javnosti. Shodno tome, građanima u svakom trenutku treba biti poznato po osnovu kojeg konkursa ili odluke je osoba stupila u radni odnos te koje je trajanje njegovog ugovora o radu - citat je iz saopćenja.

- Svjesni smo da u državnoj službi radi većina časnih i vrijednih službenika čiji kredibilitet urušavaju upravo oni zaposleni po stranačkim ili rođačkim linijama. Zaklonjeni iza stranke ili rođaka, često svoj posao ne rade profesionalno i u interesu građana ili se, što je još tragičnije, ni ne pojavljujuju na svojim radim mjestima. Zbog toga i jeste neophodan ovaj registar uposlenih koji će razdvojiti one koji rade loše ili ne rade nikako od većine službenika koji pošteno obavljaju svoj posao - navedeno je također.

Povodom izjave ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnadka da je u ovu državnu instituciju zaposlio 'rekordan broj Srba', a zatim odbio javnosti dostaviti podatke o novozaposlenim, iz "Naroda i Pravde" poručuju da svi koji primaju platu iz budžeta moraju prihvatiti da su njegovo ime i prezime, plaća i druge naknade te način stupanja u radni odnos javni podatak.

- Zloupotreba i pogrešno tumačenje pitanja zaštite ličnih podataka dovela je do toga da javnost može biti uskraćena za ovu informaciju samo na osnovu slobodne odluke zaposlenika kojeg ta ista javnost plaća - poručuju iz "Naroda i Pravde" i pozivaju ministra Crnadku da objelodani podatke o novozaposlenim u Ministarstvu vanjskih poslova BiH te pojasni na koji način je uticao na proces izbora kandidata.

(Fena/Alen Avdić)
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.