22.4.2018. 13:00
0
Klanjana dženaza Mehmedu Kici, penzionisanom redovnom profesoru FIN-a
Dženaza Mehmedu Kici, penzionisanom redovnom profesoru Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, klanjana je jučer u rodnom mjestu u Gračanici kod Bugojna.

Penzionisani redovni profesor Fakulteta islamskih nauka i voditelj Katedre za filologiju Kur᾽ana Mehmed Kico preselio je na ahiret u petak, 20 aprila.

Iznenadnim odlaskom prof. dr. Mehmeda Kice kolektiv Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, islamska zajednica i akademska zajednica ovoga podneblja ostali su bez vrijednog i istrajnog radnika, vrsnog stručnjaka, dobrog čovjeka i iskrenog prijatelja.

Mehmed Kico rođen je 1949. godine u Gračanici kod Bugojna. Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu, a srednje u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Studije arapskog jezika i književnosti završio je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na Filološkom fakultetu stekao je i stepen magistra filoloških nauka, a stepen doktora filoloških nauka stekao je na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Tokom višedecenijske akademske uposlenosti predavao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini i Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. U mirovinu je otišao u septembru 2017. godine na poziciji redovnog profesora na predmetu arapski jezik i voditelja Katedre za filologiju Kur᾽ana.

Prof. dr. Mehmed Kico autor je znatnog broja radova iz oblasti arapske lingvistike i poetike prevodilaštva objavljenim u referentnim i indeksiranim glasilima, a njegov prevodilački rad obuhvata preko trideset književnih i naučnih djela.

Zapažene su njegove autorske knjige: Bosanski jezik i baštinici (Sarajevo, 2001.), Arapska jezikoslovna znanost (Sarajevo, 2003.), Pogled u život i djelo Nedžiba Mahfuza (2006.), Ogledi u poetici prevođenja (Sarajevo 2009. – knjiga je prevedena i objavljena i na arapskom jeziku u izdanju Nacionalnog centra za prevođenje, Kairo, 2014.), Arabistika u prilozima za orijentalnu filologiju od 1950. do 1975. godine (Sarajevo, 2011.), Arapski jezik u prevođenju između Istoka i Zapada (Sarajevo, 2012.), Arapska gramatika u vremenu (Sarajevo, 2013.), Islamska književnost između arabizma i arabistike (Sarajevo, 2015.) a na arapskom jeziku objavljena je i knjiga Al-Fikru l-islamiyyu fi l-Busnati wa l-Harsak – naš'atuhu wa tatawwuruhu wa a'lamuhu, El-Kalem, Sarajevo, 2016.

Među brojnim prijevodima posebnu pažnju zaslužuje deset romana Nedžiba Mahfuza (Sarajevo, 2003., 2006.) i Filozofija orijentalistike i njen utjecaj na savremenu arapsku književnost (doktorska disertacija dr. Ahmeda Smajlovića pisana i branjena na arapskom jeziku - Sarajevo, 2012. Ovaj rad je na 25. Međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu, 17.-22. 04. 2013., dobio posebnu Diplomu za nauku).

Iza profesora Mehmeda Kice ostali su supruga Behija, sin Faruk i kćerka Džana.

(FENA/Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.