23.4.2018. 11:07
0
Igramo fudbal, brišemo razlike!
Sport i diplomatija mogu graditi mostove, prevazilaziti razlike i rješavati konflikte poruka je trening seminara organizovanog u sklopu projekta Football Zajedno koji realizuje Fair Play Initiative i Balkan Alpe Adria projekt u saradnji sa fudbalskim savezima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore kroz Hatrick program UEFA-e i podršku Austrijske Razvojne agencije.
Cilj organizovanja trening seminara je edukacije trenera, predstavljanje metoda koje mogu koristiti u svojim zajednicama, ali i promocija fudbala kao sredstva širenja tolerancije, prevazilaženja nacionalnih i razlika među spolovima, razvijanje tolerancije i učenje mladih fair play odnosu.

„Nikad se nisam bavio fudbalom niti bio pretjerano talentovan, ali sam vidio kakva je snaga fudbala i sporta općenito u povezivanju mladih.“- poručio je Wolfgang Thill predstavnik Ambasade Republike Austrije u BiH koji je zvanično i otvorio trening seminar.

Tokom trodnevnog trening seminara, učesnici će učiti kako kroz organizovanje sportskih dešavanja i rad sa mladima promovisati jednakost i nediskriminaciju, te odgajati naraštaje koji će njegovati  vrijednosti poput poštivanja ljudskih prava i tolerancije.

Kako je istakao Jan Šnaidauf, šef Sekcije za politička i ekonomska pitanja pri Delegaciji EU u BiH, sport i kultura mogu postići i prevazići ono što politika ne može, zato se treba pružati podrška ovakvim i sličnim inicijativama koje povezuju mlade.

Cilj cjelokupne inicijative je dodatnom edukacijom sportskih radnika, organizovanjem fudbalskih kampova i radionica za mlade, promovisati fudbal kao univerzalni jezik prevazilženja razlika među ljudima, a koji ne sadrži riječi poput drugačiji, mržnja ili različitost.

„Ponosni smo da smo dio ovakve priče i da imamo priliku našoj djeci pružiti dodatnu edukaciju, naučiti ih da su oni ambasadori naše zemlje i da svojim ponašanjem predstavljaju zemlju, a kako ćemo im to bolje predstaviti nego kroz sport koji je jedna od najvažnijih stvari u životu većini nas.“ – istakao je Dženan Đipa iz Fudbalskog saveza BiH.

U okviru projekta Football Zajedno od 18. do 20. maja u Sarajevu će biti organizovan turnir Champion Trophy, nakon toga i Mini Van Tour, te Fudbalski festival u Beču za djevojčice.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.