24.4.2018. 19:59
0
Načelnik Srebrenice, Mladen Grujičić: U Općinskoj upravi imamo 74 radnika uposlena na neodređeno, a trebalo bi da imamo 39
U Srebrenici danas je održan nastavak dvanaeste redovne sjednice Skupštine općine Srebrenica na kojoj su srebrenički odbornici jednoglasno usvojli Izvještaj o radu Skupštine Općine Srebrenca za 2017.godinu, kao i Izvještaj o radu Crvenog krsta/križa te Izvještaj komisije za izbor i imenovanje uz određene zaključke.

Skupština je usvojila izvještaj komisije za Izbor i imenovanje o imenovanju komisije za sprovođenje konkursa za izbor člana Općinske izborne komisije. Također, usvojen je prijedlog komisije za Izbor i imemovanje te da se za v.d. direktora Centra za socijalni rad Srebrenica imenuje Dane Katanić do povratka s porodiljskog bolovanja direktorice Biljane Kandić.

Nankon usvojenih izvještaja odbornici su razmatrali informacije među kojima su „plan reforme lokalne uprave Srebrenica, dopis CIK-u i o izradi Elaborata za zaštitu mineralnog izvorišta Guber", te informaciju o "sječi privatnih šuma". Sve informacije odbornici su primili k znanju, i usvojili određene zaključke.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić obratio se odbornicima i rekao da je pokrenuta incijativa pod nazivom „Plan reforme lokalne uprave Srebrenica“,  kako bi odbornici bili upoznati koliko ljudi ima viška u Općinskoj upravi.

- Opravdana su naša odbijanja da se u lokalnoj upravi zapošljavaju novi radnici, jer nas budžet i zakon obavezuje da taj broj smanjimo. U Općinskoj upravi imamo 74 radnika uposlena na neodređeno, a trebalo bi da imamo 39, naravno prema zakonu koji je stupio na snagu i koji mora biti ispoštovan do 2019. godine. Mi smo predložili neke mjere, ali te mjere mogu nastupiti tek onda kada svi shvatimo ono što nam je prioritet. Ima načina da se rastereti budžet. Predložili smo četiri načina kako možemo da izvršimo reforme kako bi ovaj broj bio doveden u zakonski okvir - kazao je Grujičić, dodajući ukoliko se nastavi ovakav trend, onda uposleni u javnim ustanovama neće imati plate od prve polovine godine.

- Ustanove koje su pod ingirencijom Općine racionalno trebaju da troše sredstva koja dobijaju od Općine. Svaki mjesec je punjenje budžeta oko 75 posto i stvara nam ogromne probleme, jer ne možemo da ispoštujemo grantove u mjeri kojoj bi trebalo. Gorući troškovi su oko 99 hiljada KM, a punjenje budžeta je 17 hiljada KM, i mi u takvim okolnostima funkcioniramo već duže vrijeme. Ipak, uspjevamo da isplatimo plate na vrijeme. Apelujem na odbornike da se malo disciplinuju, jer dnevnicu koju zasluže treba da ispoštuju do kraja sjednice - istakao je Grujičić.

Skupština je usvojila zaključak da načelnik Grujičić napravi tim koji će sprovoditi reformu lokalne samouprave i dostaviti je odbornicima u roku 60 dana. Pored toga, odbornici su donijeli zaključak da zadužuju načelnika Grujičića da osigura kanceraliju za nesmetan rad Općinske izborne komisije Srebrenica.

Na kraju današnje sjednice Skupštine općine Srebrenica odbornici su usvojili i Nacrt Strategije za komunikacije 2018.-2023. godinu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.