28.4.2018. 15:45
0
Pendeš: Poruka iz NATO-a je ohrabrujuća, imamo poticaj za dalji napredak
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš komentirajući sastanak ministara vanjskih poslova država članica NATO-a koji je održan u petak u Briselu kazala je da je poruka ministara, kada je u pitanju aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (Membership Action Plan – MAP) za Bosnu i Hercegovinu, poticajna i ohrabrujuća.
- Možda to nije ona poruka, koju smo u Bosni i Hercegovini željeli, ali jeste poruka koju je bilo realno očekivati. Naime, nakon sastanka, glavni tajnik NATO-a saopćio je da se još uvijek čeka da Bosna i Hercegovina ispuni uvjete za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP). Za mene je znakovito i vrlo važno da je pored aktualnih tema od globalnog interesa i značaja, kojima su se NATO ministri vanjskih poslova bavili na jučerašnjem sastanku, kao što su odnosi s Rusijom te stanje u Afganistanu i južnom Sredozemlju, relevantno pitanje bila i ocjena o napretku Bosne i Hercegovine u ispunjenju uvjeta za aktiviranje MAP-a. Prepoznati su i uvaženi svi naši napori i do sada ostvareni rezultati u registraciji nepokretne vojne imovine, ali i drugim oblastima.

Pendeš dalje navodi da to što odluka o aktiviranju MAP-a nije donesena jučer, zapravo samo znači da se pomno praćenje progresa u BiH te proces konsultacija i donošenja odluke po ovom pitanju, među članicama Saveza nastavlja.

- Za mene je to ohrabrenje i poticaj za još veći angažman i snažnije napore, te ću kao ministrica odbrane poduzeti sve kako bi se, u jednoj intenziviranoj suradnji s našim NATO prijateljima i partnerima, ostvario daljnji napredak BiH u procesu europskih i euroatlantskih integracija - zaključila je Pendeš.

Podsjećamo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da BiH mora uknjižiti vojnu imovinu na državu kako bi imala punu kontrolu nad Oružanim snagama. Proces knjiženja nepokretne vojne imovine najviše se odnosi na FBiH, dok vlasti u bh. entitetu to ne žele učiniti. Za sada je od 57 lokacija njih 31 uknjiženo na državu.  

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.