30.4.2018. 16:05
0
Vlada FBiH nastavlja pružati podršku Udruženju „Srce za djecu“ i Roditeljskoj kuć
Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić i ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo, posjetili su danas Udruženje „Srce za djecu“ i Roditeljsku kuću u krugu Pedijatrijske klinike KCUS-a.

Povod posjete je bio upoznavanje predstavnika Vlade FBiH sa dvogodišnjim radom Kuće i benefitima koje Roditeljska kuća pruža oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

Kroz obilazak Kuće premijer i ministrica su imali priliku razgovarati i sa korisnicima Kuće, odnosno roditeljima djece koja se trenutno liječe na Hematoonkološkom odjeljenju te borave u Roditeljskoj kući. Premijer i ministrica su pružili punu podršku roditeljima i njihovoj djeci. Također, kroz sami obilazak bili su oduševljeni interijerom i karakteristikama Kuće, te komforom i uslovima u kojima borave djeca oboljela od raka.

Od otvaranja Kuće Vlada FBiH je Udruženju uplatila oko 170.000 KM kroz razne grantove, te je Novalić rekao da ta podrška neće izostati ni u narednom periodu, jer je vrijednost Kuće neprocjenjiva i da je njen značaj ogroman, kako za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, tako i za cjelokupno bh. društvo.

Obećao je da svakako njegova podrška neće izostati i da je on i dalje veliki prijatelj Udruženja, a i djece oboljele od raka i njihovih porodica. Ministrica Đapo je također iskazala svoju podršku i odala priznanje radu Udruženja i Roditeljske kuće.

Roditeljska kuća je svečano otvorena 26. aprila 2016. godine i od dana otvaranja njene pogodnosti je, potpuno besplatno, koristilo preko 100 porodica sa područja cijele Federacije BiH, a iskorištenost kuće je preko 80%, što je dokaz da je ova kuća od značaja za cjelokupnu društvenu zajednicu. Kada je riječ o samom liječenju naše djece ohrabrujuće je što BiH uspješno prati evropsku statistiku izlječenja djece od raka, a ona iznosi oko 80%. Hematoonkološko odjeljenje Pedijatrijske klinike Jezero je referentni centar FBiH za liječenje svih vrsta maligniteta, u kojem je do sada izliječeno više od 1.000 djece.

Zbog kontinuirane podrške Vlade FBiH u izgradnji i funkcionisanju Roditeljske kuće, Udruženje se iskreno zahvaljuje smatrajući da vladine institucije i nevladin sektor trebaju da grade partnerski odnos, a sve sa ciljem rješavanja i unapređenja položaja naših korisnika, saopćeno je iz Udruženja Srce za djecu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.