30.4.2018. 18:58
0
Ko je kriv za ekološku katastrofu: Vlada TK će tražiti da se utvrdi odgovornost zbog ekološke katastrofe u Spreči
FOTO: N1
Vlada Tuzlanskog kantona tražiće da se utvrde i eventualne odgovornosti svih onih koji su propustili da učine ili nisu učinili određene preventivne radnje kako ne bi došlo do pucanja nasipa na taložniku "Bijelo more" kod Lukavca, rekao je danas premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

Nasip je pukao 27. aprila nakon čega je određena količina bazne materije iz taložnice "Bijelo more" Fabrike sode u Lukavcu "Šišedžam soda" poplavila obližnje zemljište, a dio je završio u vodotoku Spreče. 

U protekla dva dana dežurne službe potpuno su zaustavile curenje, dok je u toku sanacija pukotine na nasipu bazeni. 

Suljkanović je, nakon posjete ovim lokacijama, izrazio zadovoljstvo da je dio pukotine u nasipu već saniran i da je u potpunosti zaustavljeno curenje, navedeno je na portalu Vlade Tuzlanskog kantona. 

On je naveo da je izvršena i konzervacija dijela poljoprivrednog zemljišta na koji se izlila određena količina ovog taloga, čime je spriječeno dalje širenje kontaminacije. 

Ističući da ovaj incident nije u nadležnosti kantonalnih institucija, Suljkanović je rekao da su Vlada Tuzlanskog kantona i sve kantonalne institucije od samog incidenta u potpunosti posvećene saniranju štete. 

"'Šišedžam soda' je, kada je riječ o izdavanju svih dozvola, privredno društvo u nadležnosti Vlade Federacije BiH i federalnih ministarstava, kao i Federalne uprave za inspekcijske poslove, ali mi smo, kao kantonalna Vlada, naravno, zabrinuti i pratimo sva dešavanja uz ovaj incident", rekao je Suljkanović. 

Načelnik opštine Lukavac Edin Delić rekao je da je izliveni materijal najvećim dijelom kreč, ali da djelimično ima i kalcijumhlorida, te da je ključni problem lužnatost /bazičnost/ ove materije. 

"Bitno je naglasiti da ovdje nema direktne ugroženosti građana u smislu posljedica ovog incidenta", rekao je Delić i dodao da će poljoprivredne površine koje su poplavljene biti sanirane, a prouzrokovana šteta namirena. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.