3.5.2018. 12:41
0
Pogledajte šta predviđa Nacrt zakona o porezu na promet nekretnina Kantona Sarajevo
Iz Pres-službe Kantona Sarajevo (KS) podsjećaju, povodom nepotpunih informacija objavljenih na nekim web portalima o Zakonu o porezu na promet nepokretnosti i prava, da je u aprilu Skupština KS usvojila Nacrt zakona o porezu na promet nekretninama i porezu na nasljeđe i poklone, čime je otvorena javna rasprava, što znači da zakon još nije stupio na snagu i da postoji mogućnost njegovog dodatnog poboljšanja.

Također podsjećaju da je od 2008. godine u KS na snazi zZakon kojim se oporezuje promet nepokretnosti. Iako zakon značajno utječe na poslovanje pravnih i fizička lica, do danas nisu analizirani efekti primjene tog zakona.

Proces donošenja ili izmjene ovakvog zakona o oporezivanju, koji tretira oporezivanje vlasništva nad imovinom, je izrazito složen. Zakon donosi kantonalni nivo vlasti, razrez i naplatu poreza vrši Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegopvine (FBiH) i Ministarstvo finansija KS, a prihod od naplaćenih poreza pripada Gradu Sarajevu i općinama u KS. 

Propisano je vođenje evidencije prometa nekretnina, što do sada nije bilo regulirano (druge zemalje u regionu imaju evidenciju). To će u budućnosti pomoći i građanima i pravnim licima u dobijanju tačnih informacija o poreznim oslobađanjima različitih kategorija.

U Nacrtu zakona plaćanja poreza su oslobođeni poduzetnici koji su pokrenuli poslovni poduhvat u KS i po tom osnovu prometovali nekretnine, zatim mladi koji žive u KS i koji  prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje, poljoprivrednici koji zemljište koriste u poljoprivredne svrhe, članovi porodica šehida i poginulih boraca te ratni vojni invalidi, kao i oni kojima je Ministarstvo za boračka pitanja dodijelilo stan ili su od Fonda KS za izgradnju stanova kupili stan.

Osim navedenih kategorija, poreza su oslobođeni i oni koji su više od sedam godina izdržavali starije lice u skladu sa ugovorom o doživotnom izdržavanju i time stekli pravo da budu oslobođeni plaćanja poreza, kao i sve druge kategorije koje su oslobođene u Zakonu.

Povećanjem broja oslobađanja u novom zakonu korisnici tog poreznog prihoda (Grad Sarajevo i općine u KS) odriču se finansijskih sredstava u korist fizičkih i pravnih lica čime se pomažu građani i privreda u KS.

U saopćenju iz KS, između ostalog, napominju da oporezivanje poklanjanja i nasljeđivanja treba imati različit tretman od oporezivanja prometa nekretnina, zbog toga su i predložene različite stope oporezivanja. Ta razlika je također prepoznata od drugih kantona.

Na primjer, Unsko-sanski kanton još od 2009. godine prvi oporezuje poklone sa stopom od 10 posto. U evropskim zemljama se kod nasljeđa oporezuju čak i prvi nasljedni redovi, što kod ovog zakona nije slučaj.

Kada je visina poreskih stopa u pitanju, treba imati u vidu da promet nekretnina nije jednak nasljeđu i poklonu. U slučaju prometa riječ je o kupovini, dok je kod nasljeđa i poklona riječ o dobivanju nekretnine, što je ključna razlika. Također, nasljeđe nije jednako poklonu, kada se posmatra vlasništvo nad nekretninom.

Oporezivanje pokretnih stvari koje se naslijede ili dobiju na poklon, u koje spadaju novac, novčana potraživanja i vrijednosni papiri čija je vrijednost iznad 2.000 KM, je u primjeni u svim kantonima FBiH već deset godina, osim u KS.

Ostali kantoni u FBiH odavno su prepoznali šta treba biti sadržano u zZakonu kako bi bio pravedan. Izostavljanjem oporezivanja naslijeđenog novca, vrijednosnih papira i drugih pokretnih stvari, što je uglavnom privilegija bogatih, pravi se još veći jaz između bogatih i siromašnih.

Oporezivanjem se u svakom slučaju stvaraju finansijska sredstva za finansiranje onih potreba koje siromašniji građani KS ne mogu priuštiti u mjeri u kojoj to mogu uraditi bogatiji građani, kao što je socijalna zaštita, sport i kultura..., saopćeno je iz Pres-službe KS.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.