3.5.2018. 13:01
6
Dušanka Majkić o Bakiru Izetbegoviću: Kada prvi Bošnjak zavitla mačem, druga dva naroda trebala bi, po njegovom mišljenju, da spuste glavu
FOTO: Buka
Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dužno je da institucijama Republike Srpske prezentuje sve podatke o proizvodnji oružja i municije u Federaciji BiH /FBiH/, a na Mirku Šaroviću je odgovornost da li će to učiniti "po cijenu da više ne bude `najbolji ministar` po mišljenju Bošnjaka", izjavila je Srni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Ona je ukazala da postoji nekoliko načina da javnost u Republici Srpskoj, ali i u BiH bude obaviještena o radu namjenske industrije FBiH i da je najkraći - preko Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

"Naime, pri Šarovićevom ministarstvu postoji inspektorat koji bi trebalo da vrši inspekcijski nadzor primjene Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, ali i da istovremeno vrši i inspekcijski nadzor pravnih lica koja imaju dozvolu za bavljenje proizvodnjom i remontom tih sredstava", rekla je Majkićeva. 

Taj inspektorat, navodi ona, utvrđuje i stanje u oblasti proizvodnje i remonta, informiše nadležne organe BiH i entiteta o stanju u oblasti proizvodnje i remonta naoružanja i vojne opreme, izrađuje analize, izvještaje i informacije na osnovu podataka dobijenih od entitetskih organa, kao i podataka do kojih se došlo u toku vršenja inspekcijskog nadzora. 

"Dakle, evidentno je da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i ministar Šarović raspolažu svim podacima o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u FBiH. Šarović je dužan da ih prezentuje institucijama Republike Srpske jer su Republika Srpska i njen predsjednik to tražili", kaže Majkićeva. 

Ona konstatuje da je sve izvjesnije da će nedavna inicijativa predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o formiranju zajedničke komisije za utvrđivanje stvarnog stanja proizvodnje oružja i municije u entitetima ostati bez podrške. 

Majkićeva je navela da je tu inicijativu, iako postoji značajna podrška u Srpskoj, izuzimajući Savez za promjene /SzP/, gotovo na nož dočekalo zvanično Sarajevo i skoro sve bošnjačke političke partije. 

"Kad bi `Savez za promjene` radio u korist interesa Republike Srpske u institucijama BiH, do podataka bi se moglo doći i bez nužnog formiranja zajedničke komisije dva entiteta, kako je to predložio Dodik", istakla je Majkićeva. 

Osvrćući se na to što je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nedavno najavio proizvodnju naoružanja i vojne opreme za "ne daj Bože", ona je istakla da se zna protiv koga bi to bilo namijenjeno, te potvrdila da je izvoz oružja i municije u FBiH udvostručen u posljednje četiri godine. 

"Kada prvi Bošnjak zavitla mačem, druga dva naroda koji ovdje žive trebalo bi, po njegovom mišljenju, da spuste glavu i prihvate sve političke odluke koje im je namijenio", kaže Majkićeva. 

U 2017. godini, kaže ona, BiH je izvezla oružja i municije u vrijednosti većoj od 193 miliona KM i ističe da je samo u decembru 2017. godine izvezeno je gotovo 30 miliona KM, što je rast od 20 odsto. 

"U 2016. godini, BiH je prodala oružja i municije u vrijednosti od 171 milion maraka ili za 25 odsto više u odnosu na 2015. godinu. U 2015.godini izvezeno je naoružanje vrijedno 136 miliona KM, čime je zabilježen rast u visini od 47 odsto u odnosu na 2014. godinu", navela je Majkićeva. 

Ona ukazuje da se navedeni podaci odnose samo na registrovani izvoz, a da je bez odgovora pitanje kolika je stvarna proizvodnja namjenske industrije u FBiH, odnosno, koliko je, nakon izvoza, ostalo za "domaću upotrebu". 

"Ako ovome dodamo da se 80 odsto oružja i municije iz FBiH ivozi u islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, a sve to završava u rukama terorističkih organizacija `Islamska država`, Al kaida, `Nusra front`, onda je lako obasniti da se pitanju proizvodnje i kontrole namjenske proizvodnje u FBiH mora posvetiti puna pažnja. Ta proizvodnja je prijetnja, ne samo za narode koji u BiH žive, već i međunarodnom miru i stabilnosti", rekla je Majkićeva. 

Ona ističe da su zbog toga poslanici SNSD u Predstavničkom domu BiH zatražili održavanje hitne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o ratnohuškačkim izjavama Izetbegovića u vezi sa proizvodnjom oružja, ali do sada nije održana zbog nedolaska bošnjačkih poslanika i male su šanse da ikada i bude. 

"Parlamentarci, kao izabranici građana, morali su da dobiju odgovore na sva sporna pitanja u vezi sa proizvodnjom namjenske industrije u FBiH kako bi o tome obavijestili građane koji su ih birali i očekuju da revnosno štite njihove interese", kaže Majkićeva.

(Srna / Haris Ahbabović)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.