3.5.2018. 16:04
0
Američki East-West Institute: Ako bh. lideri ne dogovore Izborni zakon, OHR treba nametnuti rješenje
Američki “East-West Institute” objavio je plan za Zapadni Balkan “Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomatiju”.

Glavna preporuka ovog plana je da se SAD moraju što prije ponovo uključiti u dešavanja na Zapadnom Balkanu te da bi Evropska Unija i NATO morali izraditi privremene mjere za jaču saradnju i koordinaciju u procesima formalnog pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana tim institucijama.

Izvještaj, napisan na 24 strane, potpisuje bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Pakistanu, te aktuelni predsjednik EWI, Cameron Munter. Pored Muntera na izvještaju su radili Thomas E. Graham, Jonathan Levitsky i Frank Wisner.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u Izvještaju se navodi da je Bosna i Hercegovina urgentni prioritet u 2018. godini. „SAD bi zajedno sa EU trebao ohrabriti lidere partija u Bosni i Hercegovini da ispregovaraju novi izborni zakon. Ako se to ne bi desilo, onda bi Visoki predstavnik trebao iskoristiti svoje ovlasti da interveniše, pripremajući i namećući zakon u ime bh. entiteta“, navodi se u Izvještaju “Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomatiju”, prenosi novinska agencija Patria.

U istom Izvještaju se navodi i to da nakon što se održe izbori ove jeseni, SAD i EU bi se trebali posvetiti prilagođavanju Dejtona procesu pridruživanja Evropskoj uniji, ali nipošto po cijenu ugrožavanja fundamentalnog dogovora koji je postignut u Dejtonu.

Također, preprouke u Izvještaju “Vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomatiju” su i te da bi jačanje saradnje sa NATO-om trebao biti prioritet, ali i to da SAD kreira bosanskohercegovačko-američki poduzetnički fond za mala i srednja preduzeća.


(Patria/Admir Oručević)

LideriOHR
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.