3.5.2018. 18:30
0
Regionalni pristup važan u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem
Njemačka i Francuska pokrenule su projekat jačanja koordinacije u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem u zemljama zapadnog Balkana, a tim povodom u junu će biti održana konferencija u Sarajevu, na kojoj će se utvrditi glavni izazovi i potrebe BiH u ovoj oblasti.

Najavljeno je to danas na sastanku ministara sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića sa ambasadorima te dvije zemlje u Bosni i Hercegovini Christianeom Hohmann i Guillaumeom Roussonom, a Mektić je naglasio da ilegalno oružje predstavlja ozbiljan problem u cijelom regionu.

- Uporedo s borbom protiv organiziranog kriminala i terorizma neophodno je boriti se protiv ilegalnog posjedovanja i trgovine oružjem. BiH je zainteresirana da jača kapacitete i poboljša zakonodavni okvir kako bi se efikasnije suprotstavili ovom izazovu - kazao je Mektić.

Tokom sastanka sagovornici su razmijenili stavove o započetoj proceduri izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH, u skladu s presudom Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Mektić je istakao da očekuje odgovoran odnos prema ovom pitanju jer bi u slučaju stavljanja van snage sadašnjih odredbi zakona i neusvajanja novih, mogle nastupiti posljedice u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.