4.5.2018. 9:11
5
Komšić : Svi su na jednoj strani, Čović na drugoj
Venecijanska komisija daje mišljenje, ona ne rješava nikakve probleme, kazao je za N1 lider DF-a Željko Komšić povodom sinoćnjeg sastanka o izmjenama Izbornog zakona na kojem ponovo nije postignut dogovor.
"Atmosfera je bila korektna, sve se odvijalo u granicama pristojnosti i argumentacije. Kako je riječ o dva koncepta kako se zamišlja BiH, teško je bilo odlučivati da će doći do dogovora. Jedan koncept podrazumijeva apsolutnu dominaciju etničkog. Koncept u kojem HDZ traži uporište prema odluci Ustavngo suda, traži se da se BiH uredi na način na koji nije uređena ni Dejtonskim sporazumom. Delegacija HDZ i HNS-a insistira da se mimo odluke Ustavnog suda razgovara i o Predsjedništvu. S druge strane su bile ostale četiri stranke, svi su ponavljali već argumentaciju koju smo čuli i zato nije došlo do konkretnog dogovora. Da bi se proces održao živim, na prijedlog je rečeno da se pokuša dobiti mišljenje stručnog tijela, Venecijanske komisije. S tim da mi imamo već mišljenje Venecijanske komisije, ona je zapravo bila u svojim stavovima protiv načina na koji je Ustavni sud odlučio u ovoj apelaciji", kazao je Komšić.

Dodao je da Venecijanska komisija daje mišljenje, a ne rješava probleme i sporove.

"Venecijanska komisija daje mišljenje, ona ne rješava nikakve probleme. Ne daje gotove prijedloge kako nešto treba biti, nego daje mišljenje da li su određena rješenja u skladu sa Evropskom konvencijom sa ljudskim pravima. Ali kažem, mi to mišljenje već imamo. To će otprilike biti isto. Svi to znamo", dodao je.

Komšić je kazao da su otprilike svi na jednoj strani, Čović i HDZ na drugoj.

"Sad želimo da vidimo šta će reći oni u kontekstu kojim putem treba ići. Otprilike su svi na jednoj strani, Čović i HDZ na drugoj. Da pojednostavim stvari, s tim da mi oproste svi jer ne želim biti maliciozan niti uvrijediti nekog, po tom modelu, npr. ni kardinal Puljić ne bi mogao biti izabran u Dom naroda i u Predsjedništvo BiH", istakao je Komšić i dodao:

"Kako ide iznošenje argumenata, tako se javljaju i novi prijedlozi. Kad je već bilo izvjesno da nema novog prijedloga, onda je zatraženo da se uključi međunarodno tijelo".

Istakao je da je bitno napomenuti da se ne radi o cijelom zakonu, nego o jednom dijelu.

"Nije riječ o komopletnom zakonu, nego o jednom dijelu. Formalno pravno zakon se može donijeti sve do trenutka održavanja izbora. Upitno je samo da li je to demokratski standard. U razvijenim zemljama imate nepisano pravilo da se u izbornoj godini ne mijenja izborno zakonodavstvo. Formalno vi to možete. E sad, koliko to može narušiti sam tok procesa, regularnost procesa, to je druga stvar. Teoretski je moguće, da li je pametno to je drugo pitanje", prenosi N1.

"Ovo je borba, sudar dva koncepta kakav BiH treba da bude. Da li koncepta koji nije ostvario pobjedu čak ni u ratu, da smo podijeljeni i u torovima i jednog koncepta koji zapravo želi sve ono što je evropski standard, a to je da je pojedinac bitan. Mislim da je to u pitanju i otud dolazi do problema, do različitog tumačenja odluke Ustavnog suda. Ona je vrlo jednostavna, ima par rečenica u dispozitivu i u obrazloženju se navodi ono što je vodilo sud da donese takvu odluku. Međutim, kako kod nas to biva, svako bira ono što mu odgovara", dodao je Komšić.

Još je kazao da se očekuje da će članove Venecijanske komisije doći u Sarajevo.

"Čović stoji na konceptu i ide ka političkom cilju da dobije više od onoga što je Ustavni sud rekao. Ljudi iz EK su preuzeli na sebe obavezu da kontaktiraju Venecijansku komisiju. Oni će doći na novu turu razgovora, od njih će se tražiti stavovi. Šta oni kažu i kako će to ići, ne znam. Teoretski je moguće i da odbiju, mada čisto sumnjam", prenosi N1.

(Alen Avdić)
5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.