4.5.2018. 12:41
0
Išerić: CIK mora preuzeti odgovornost za implementaciju rezultata izbora
U rezidenciji američke ambasadorice u Sarajevu Maureen Cormack održan je u četvrtak sastanak predstavnika političkih stranaka u FBiH u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH, ali još uvijek nije postignut kompromis u vezi tog pitanja.
Centralna izborna komisija BiH (CIK) će naredne sedmice raspisati izbore koji treba da se održe u oktobru. Do raspisivanje izbora potrebno je uraditi izmjene Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na popunu delegata u Domu naroda FBiH, što je naznačeno i presudom Ustavnog suda BiH u slučaju „Ljubić“.

HDZ BiH traži da se presuda Suda provede na način da se u Dom naroda FBiH biraju Hrvati samo iz onih kantona u kojima su većina, dok se Hrvati u Dom naroda FBiH, prema tom prijedlogu, ne bi birali iz kantona u kojima su manjina, poput Goražda. Takav prijedlog neprihvatljiv je za SDP, DF, SDA i SBB, koji traže da u Domu naroda FBiH iz svakog kantona postoji najmanje po jedan predstavnik svakog od tri konstitutivna naroda u BiH. 

Domaći i međunarodni eksperti upozoravaju da OHR ima ubavezu namjetnuti rješanja umjesto entiteta, ukoliko političke partije ne postignu potrebne kompromise.

Doktor pravnih nauka Enver Išerić podsjeća da Centralna izborna komisija ima obavezu odrediti, nakon svakog popisa, broj izaslanika koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona, što je, kako kaže, propisano stavom 1. Člana 10.12. Izbornog zakona BiH.

„Centralna komisija pri tome mora voditi računa o odredbama Ustava Federacije BiH kojima je utvrđen obavezan proporcionalni odnos broja izabranih delegata sa etničkom strukturom stanovništva po kantonima. To je zakonska odredba na osnovu koje Centralna izborna komisija može djelovati, čime bi praktično omogučila izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i u slučaju da Parlamentarna skupština BiH ne usvoji izmjene Izbornog zakona BiH. Ukoliko Parlamentarna skupština BiH ne izvrši usklađivanje neustavnog dijela člana 10.12. stav 2., 'svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu'. Kako je utvrdio Ustavni sud, Centralna izborna komisija treba direktno primjeniti odredbu Ustava Federacije BiH koja glasi : 'U Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog poslanika u svom zakonodavnom tijelu'“, zaključio je dr. Išerić, prenosi novinska agencija Patria.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.