7.5.2018. 12:26
1
Oglasili se iz DF-a zbog mitinga Erdogana u Sarajevu: Institucije BiH moraju donijeti prethodnu odluku da li će dozvoliti održavanje mitinga Recepa Tayyipa Erdogana
Povodom najava održavanja predizbornog mitinga AK partije Turske i nenajavljene posjete Predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu i Bosni i Hercegovini iz Demokratske fronte smatra da o tome odluku ipak trebaju donijeti državne institucije Bosne i Hercegovine.

„Bosna i Hercegovina je suverena država i takva treba da ostane. Suverenitet je po definiciji potpuna vlast države ili naroda na vlastitu teritoriju. Bosna i Hercegovina ima svoje institucije vlasti koje su po Ustavu zadužene za vođenje vanjske politike“, navodi se u reakciji DF-a, prenosi novinska agencija Patria.

Demokratska fronta smatra da institucije Bosne i Hercegovine moraju donijeti prethodnu odluku da li će dozvoliti eventualno održavanje predizbornog mitinga AK partije Turske i Recepa Tayyipa Erdogana koji se nezvanično najavljuje za 20. maj u Olimpijskoj dvorani „Zetra“ u Sarajevu. Također, navode u saopčenju iz DF-a, smatraju da institucije Bosne i Hercegovine na istovjetan način moraju postupati i u svakom sličnom slučaju, te da se bez prethodne pozitivne odluke institucija Bosne i Hercegovine politički skupovi stranih političkih ličnosti i organizacija ne mogu održavati na teritoriju BiH.

„Također, zbog silnih medijskih 'nagađanja' smatramo da javnost u Bosni i Hercegovini i građani Sarajeva moraju dobiti odgovore ko je organizator najavljenog predizbornog skupa i da li je na navedenom skupu planirano učešće domaćih javnih ili političkih ličnosti. I pored neupitnog prijateljstva Republike Turske i Bosne i Hercegovine, smatramo da niti jedna nevladina organizacija, kao ni bilo koja politička stranka ili ličnost iz Bosne i Hercegovine nema pravo da samostalnim djelovanjem bez odobrenja institucija Bosne i Hercegovine bude na teritoriji Bosne i Hercegovine organizator ili daje podršku bilo kojoj političkoj organizaciji iz bilo koje strane zemlje za održavanje političkih manisfestacija, jer time se najgrublje može dovesti u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine na vlastitom teritoriju.

Sve ostale posljedice održavanja ovog ili sličnih političkih skupova u izbornoj godini u Bosni i Hercegovini, kada se nacionalne vladajuće stranke na najsuroviji način poigravaju sa nacionalnim, vjerskim ili drugim osjećanjima građana Bosne i Hercegovine, ovim putem nećemo ni pominjati, jer nam je svima jako dobro poznato da su navedene stranke i njihovi lideri kreirali dobro 'uvezan sistem' i načine djelovanja, i da su jedni drugima garant opstanka u vlasti.

A Predsjednik Republike Turske, kao i lideri drugih prijateljskih zemalja u svakoj drugačijoj prilici su dobrodošli i dragi gosti u našoj Bosni i Hercegovini“, navodi se u reakciji DF-a, prenosi NAP.

(Patria / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.