9.5.2018. 19:29
6
Novi Grad Sarajevo, Ilidža, Centar Sarajevo, Goražde i Gradačac podržali Sebiju Izetbegović na putu ka Predsjedništvu BiH
Konvencija Stranke demokratske akcije (SDA) 26. maja odlučit će ko će biti kandidat te stranke za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na oktobarskim izborima.

Najveću šansu za kandidaturu za sada imaju aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić te dr. Sebija Izetbegović, supruga člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

U dokumentu „Evidencija kandidata SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH“ zatraženo je da općinski izvršni odbori stranke predlože najviše po tri kandidata kao potencijalnog kandidata za Predsjedništvo BiH. Rezultati predlaganja će se objediniti u centrali stranke i koristit će se za utvrđivanje liste kandidata sa koje će konačnog kandidata SDA za Predsjedništvo BiH odabrati Konvencija Stranke 26. maja.

Među kandidatima koji će se naći na listi, jer su ih predložile lokalne organizacije stranke su: Sebija Izetbegović, Denis Zvizdić, Šefik Džaferović, Safet Softić, Halid Genjac, Asim Sarajlić, Melika Mahmutbegović i drugi.

Najviše kandidatura dobili su Zvizdić, Izetbegović i Džaferović. Nezvanično, naviše nominacija dobio je Denis Zvizdić. S druge strane, Izetbegović je dobila podršku nekih od najvećih i ekonomski najrazvijenijih općina u Federaciji, poput sarajevske općine Novi Grad, koja je sa 140.000 stanovnika najmnogoljudnija općina u Bosni i Hercegovini. 

SDA će tokom odlučivanja koga će kandidirati za Predsjedništvo zasigurno morati uzeti i parametar kredibiliteta same nominacije.

Izetbegović je dobila podršku i iz SDA Ilidža, koja je sa 25.900.000 KM budžeta za 2018. godinu četvrta općina u FBiH po visini budžeta. Iz te općinske organizacije za Predsjedništvo su kandidirali i Zvizdića. Izetbegović je podršku dobila i iz Općine Centar, za koju je sam Bakir Izetbegović rekao da je važnija od deset drugih općina. Sebija Izetbegović podršku je dobila i iz nekih drugih općina, koje su među najrazvijenijim u Federaciji, poput Gradačca i Goražda. Asocijacije žena SDA i Asocijacije Fatma također će podržati dr. Izetbegović za Predsjedništvo BiH.  

(Patria / Haris Ahbabović)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.