10.5.2018. 9:05
0
Članovi Predsjedništva BiH sa Merkel razgovarali o Izbornom zakonu i dolasku Erdogana u Sarajevo
"Došlo je do pojašnjavanja stavova pred kancelarkom Merkel koja je raspoložena da pomogne vezano za Izborni zakon“, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović za Al Jazeeru nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kazao je da je na sastanku, održan u srijedu kasno poslije podne, najviše govora bilo upravo o Izbornom zakonu BiH, ali da je Merkel postavljala i druga pitanja o aktuelnim temama iz naše zemlje.

“Prijatelji iz Evrope zabrinuti su da nećemo moći formirati Dom naroda i vertikalu vlasti i da ćemo poslati lošu poruku za naš evropski put i da nećemo moći početi pregovore s EU. Gospođi Merkel i njenim savjetnicima smo pojasnili da je problem u sudaru dva principa", kazao je Izetbegović, ističući da je zapravo problem u onom što zastupa Dragan Čović kada je riječ o Izbornom zakonu BiH. 

Napomenuo je da je Merkel realna te da ne može za 15 minuta dati neke konkretne preporuke, ali da je on siguran da postoji rješenje. 

Izetbegović je rekao i to da je kancelarska Merkle pitala da li će Erdogan doći u Sarajevo.

„Rekao sam da ću i ja s Erdoganom prisustvovati skupu Unije evropskih turskih demokrata. Ni Merkel ni Erdogan nisu šefovi BiH, ali su svi dobrodošli u BiH“, rekao je Izetbegović, dodajući da je veliki spisak onoga što je Erdogan uradio dobro za BiH, dok nema stvari koje je uradio loše za zemlju.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom da vjeruje da su članovi Predsjedništva BiH u Berlinu ostavili korektnu sliku.

„Drago mi je da smo danas na radnoj večeri kod kancelarke Merkel, razgovarali smo o političkoj situaciji i onome što je primarno - o euroatlantskom putu“, rekao je Čović.

„Ostavili smo korektnu sliku da činimo sve da stabiliziramo BiH, da poslije izbora ne bi bila kriza koju mnogi predviđaju jer nismo na vrijeme primijenili izborni zakon.  I tu je gospođa Merkel rekla da nastoji sa svojim suradnicima biti na neki način potpora i kako pronaći rješenje kako najmalobrojniji narod legitimno može birati svoje prestavnike sukladno Ustavu BiH i odlukama Ustavnog suda, rekao je Čović.

Dodao je da vjeruje da će biti još mnogo razgovora u narednom periodu u tražnju mnogih rješenja, pogotovo u ubrzanju euroatlantskog puta.

„Očekujemo još mnogo razgovora u narednom vremenu kada su u pitanju tri člana Predsjedništva BiH i Angele Merkel, odnosno njenih suradnika, na traženju mnogih rješenja, osobito na našem euroatlanskom putu, jer smo ih zamolili da nam pomognu da kandidatski status dođe što prije jer bi nas on trebao ohrabriti i da i unutarnje reforme budu što prije", istakao je Čović i dodao da je sastanak sa kancelarkom Merkel bio izuzetno dugi trosatni radni sastanak gdje su sva trojica imali priliku pokazati različite poglede na odnose u BiH, „ali u suštini imali smo jedan jedinstven stav i mislim da s te strane možemo biti zadovoljni“.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.