11.5.2018. 12:25
0
Protokol o saradnji za fer i poštene izbore u BiH nisu potpisali SDA, HDZ BiH, SNSD
Predsjednici i predstavnici 11 političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH potpisali su Protokol o saradnji za fer i poštene izbore u Bosni i Hercegovini. Od 14 najavljenih, pojavili su se predstavnici 10 političkih subjekata, piše agencija Patria.

Na sastanak nije došao niko iz Stranke demokratske akcije koji se nakon početnog sastanka više nisu pojavljivali, te nisu ni pozvani na današnje potpisivanje. Također, nema predstavnika SNSD-a, dok će Savez za promjene naknadno potpisati Protokol. 

Protokol promovira nastavak borbe za usvajanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojim se predviđa dodatna kontrola biračkog procesa primjenom savremenih tehnoloških metoda evidentiranja i dokumentiranja izbornog procesa. Također, ciljevi zacrtani tim protokolom su onemogućavanje manipuliranja voljom birača uoči, za vrijeme i nakon okončanja izbornog procesa kao i vođenje zajedničkih aktivnosti na polju onemogućavanja institucionalne pristrasnosti ili diskriminacije političkih subjekata u izbornom procesu.

Potpisnici protokola solidarno će štititi međusobna prava i zalagati se za jednak tretman svih učesnika u izbornom procesu uključujući i političke stranke koje ne potpišu taj dokument.

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH kazao je da je ovo neformalna grupa stranaka.

- Nema političkih dogovora u ovom protokolu, nego je namjera potpisnika da se suprotstavi krađi na izborima - kazao je Nikšić. 

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte kazao je da je ovo "dogovor da dobijemo stvarnu sliku onog sto građani žele na izborima."

Damir Arnaut predstavnik SBB-a odgovarajući na pitanje da li neusvajanje izmjena Izbornog zakona znači da ćemo imati nefer i nepoštene izbore  istakao je da broj stranaka koje su potpisnice protokola govore dovoljno same za sebe.

- I nespremnost CIK-a za nove tehnologije govori dovoljno o njihovom radu. Također pričaju o finansijskim poteškoćama, a ove tehnologije primjenuju se u Indiji, Brazilu i procjene kažu da bi se za dva izborna ciklusa isplatilo uvođenje ovih tehnologija jer smo dosada na biračke odbore potrošili 40 miliona KM – rekao je Arnaut.

Kako je napomenuo Jasimin Emrić (A-sda) Protokolom je regulisan i praktični dio djelovanja u slučaju da zakon ne bude izglasan.

Potpisnici Protokola su: SDP BiH, DF, Naša stranka, SBB, A-sda, Narodna stranka Radom za boljitak, Građanski savez, Hrvatska stranka u BiH, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Nezavisni blok, dok će HDZ 1990 i Savez za promjene staviti svoj potpis naknadno. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.