13.5.2018. 11:35
0
Referendum u Lukavcu: Veliki broj glasača vraćen sa biračkog mjesta
Građanski posmatrači Koalicije "Pod lupom" koji posmatraju postupak za opoziv načelnika Općine Lukavac dojavljuju da je veliki broj birača vraćen sa biračkih mjesta zato što se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska.

Koalicija je pozvala građane Lukavca da putem online aplikacije Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) na linku VIDEO provjere na kojem biračkom mjestu (BM) glasaju s obzirom na to da je CIK BiH, prema saznanjima Koalicije, ukinuo tri biračka mjesta neposredno prije dana postupka opoziva i vršio izmjene u izvodima iz biračkih spiskova na biračkim mjestima, te da kontaktiraju Komisiju za opoziv opštine Lukavac na broj telefona 035/366-741 ukoliko ne znaju na kojem biračkom mjestu glasaju.

Posmatrači Koalicije su prisutni na 59 od 60 redovnih biračkih mjesta, a na terenu su i dva mobilna tima.

Kako se navodi u saopćenju Koealicije, na 14 biračkih mjesta (23 posto) nisu bili prisutni svi članovi biračkog odbora sat vremena prije otvaranja biračkih mjesta, a što je obaveza svih članova.

Na biračkim mjestima Lukavac Grad 2 (047A004) i Osnovna škola Dobošnica Donja (047A016B)  nedostajalo je glasačkih listića, dok na biračkom mjestu Lukavac Grad 7 (047A037) glasačka kutija nije pravilno zapečaćena nakon otvaranja biračkog mjesta, a u krugu od 50 metara oko tog biračkog mjesta se nalaze oznake političkih subjekata, što je Izbornim zakonom BiH zabranjeno.

Osam biračkih mjesta (13 posto) je kasnilo u otvaranju do 15 minuta i prema pravilima moraju produžiti svoj rad poslije 19 sati za period kašnjenja.

(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.