13.5.2018. 16:24
0
Pudarić: Nikada neću odustati od borbe za jednakopravnost svakog čovjeka u BiH
Nakon što je SDP BiH na Glavnom odboru u subotu donio odluku da će o kandidatu za člana Predsjedništva BiH iz ove partije odlučiti svi članovi na referendumu, oglasio se i Svetozar Pudarić, koji je prije nekoliko dana najavio da će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH.
Pudarić je javno pozvao članove SDP-a da na referendumu ne predlažu njegovo ime, jer on, kako je istakao, nikada neće odustati od borbe za svoje principe.

- Pozivam sve članove i članice SDP BiH koji će se na raspisanom referendumu izjasniti da SDP BiH treba imati kandidata za člana Predsjedništva BiH u odgovoru na to koga predlažu nipošto ne upisuju moje ime.

Moja inicijativa da se neko od “nepodobnih” kandidata SDP BiH podnese na ovjeru CIK-u kao potencijalni kandidat za člana Predsjedništva BiH polazi od toga da će ta kandidatura biti odbijena zobg diskrimantorskih odredbi Izbornog zakona BiH. Sve to kako bi to odbijanje poslužilo kao oruđe za otvaranje novog poglavlja političke i pravne borbe za uklanjanje ove diskriminacije. Krajnji ishod te borbe je da, možda već na narednim izborima, svako može biti kandidovan i svi mogu birati među svim predloženim kandidatima ma gdje u BiH da žive i ma kako da se zovu i nacionalno izjašnjavaju ili ne izjašnjavaju nikako.

Sebe sam predložio samo zato što nemam pravo da tražim da drugi založe sebe, a da sam nisam spreman da žrtvujem sve ostale moguće nominacije. Lako je gloginje mlatiti znate već čime, a ja se nikad nisam tako ponašao pa neću ni sad. Kantonalni odbor SDP HNK predložio je mene, Nikšića i Bećirovića, cijeneći da SDP BiH pripada da vodi ovu borbu protiv dsikriminacije, a ne da slijedi druge.

Svako dovođenje mene u kontekst sa drugim potencijalnim kandidatima SDP BiH za člana Predsjedništva BiH, a posebno “podobnim” u smislu Izbornog zakona je nedopustivo, zbunjujuće i izaziva konfuziju. Ja nisam suprotstavljen njima i nismo konkurenti. Odbijeni zahtjev za ovjeru “nepodobnog” dopunjava ovjeru “podobnog” kandidata za kojeg treba da se svi mi opredijelimo na referendumu.

A odbijanje CIK-a da ovjeri kandiaturu biće oruđe u rukama i SDP BiH i kandidata koj bude ovjeren. Mislim da je za njega i za SDP BiH bolje imati i tu političku toljagu, nego biti bez nje ili prepustiti nekom drugom da je uzme u svoje ruke. Šta ako takvog kandidata predloži recimo NS ili DF? Vjerujem da od svih političkih subjekata koji djeluju u BiH ona prvenstveno pripada SDP BiH.

Hoćemo li dozvoliti sebi da ne iskoristimo ovu priliku da vodimo borbu koja nam pripada – borbu za stvarnu jednakopravnost svih na području cijele BiH, borbu protiv sistemske diskriminacije, koristeći priliku koju nam pruža Zakon.

Ja znam da ja odustati neću, čak i ako SDP BiH odluči da ostane po strani. Drugarice i drugovi, ako me se ikada postavi pred izbor hoću jasno sad da kažem: borba za ove principe je bitnija od članstva u stranci. Jedino me, u tom slučaju, može zaustaviti ukoliko ne dobijem 5.000 potpisa podrške i ne prikupim 10.000 KM za taksu u narednih dvanaest dana - poručio je Svetozar Pudarić. 

Podsjećamo, Član SDP-a BiH i bivši potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić objavio je prije nekoliko dana kako će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima koji će biti održani 7. oktobra 2018. godine.

Po trenutno važećem Izbornom zakonu Pudarić ne može biti biran za člana Predsjedništva BiH, jer se izjašnjava kao Srbin, a ima mjesto prebivališta u Federaciji. Prema trenutnom Zakonu, iz Federacije u Predsjedništvo mogu biti birani Bošnjaci i Hrvati, dok Srbin može biti biran samo ako dolazi iz RS-a.

Međutim, Pudarić je odlučio da se bori protiv ovakvog diskriminatorskog sistema.

Svetozar Pudarić je rođen 1959. godine u Sarajevu. Ovaj član SDP-a završio je studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1983. Nakon završetka studija Pudarić se 1984. godine zaposlio u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine (BiH). Tu je radio sve do 1993. godine.

Tokom 1991. i 1992. je bio odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, a potom član Ratnog predsjedništva glavnog grada. Poslije rata je radio kao sekretar za informisanje u SDP-u te kao šef Kabineta predsjednika Federacije BiH Karla Filipovića.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo te delegiran u Dom naroda Federacije BiH. Mandat u Skupštini Kantona Sarajevo osvojio je i 2006. godine, ali je ponovo delegiran u Dom naroda FBiH. Na općim izborima 2010. je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a u martu 2011. Parlament FBiH ga bira za potpredsjednika Federacije BiH.

Na općim izborima 2014. godine borio se za mjesto u Parlamentu Federacije, ali nije uspio osvojiti mandat.

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.