15.5.2018. 22:00
2
Parlament RS-a sutra o povećanju dugoročnog zaduženja na 540 miliona KM
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi sutra da razmatraju izmjene Odluke o dugoročnom zaduživanju tog bh.entiteta za ovu godinu, koje bi sa 477 miliona bilo povećano na iznos do 540.126.000 KM.

Iz Vlade su naveli da planiraju i emisiju obveznica tog bh. entiteta na međunarodno finansijsko tržište u iznosu od oko 200.000.000 eura, čije izvršenje je planirano polovinom ove godine. 

U izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za 2018., kao razlog za povećanje maksimalnog iznosa tog vida zaduživanja navodi se „opredjeljenje Vlade RS-a za smanjenje nivoa kratkoročnog zaduživanja“.

Stanje ukupnog duga RS-a na kraju februara ove godine, po preliminarnim podacima entitetskog Ministarstva finansija, iznosi pet milijardi i 396,7 miliona KM.

U parlamentu je tokom današnjeg rada završena rasprava o Prijedlogu rebalansa entitetskog budžeta za ovu godinu, u iznosu od tri milijarde i 424 miliona KM.

Ministar finansija Zoran Tegeltija je naveo da je predloženi rebalans veći za 87 miliona KM od usvojenog budžetskog okvira za 2018. i pretežno će biti usmjeren na investicije, dok iz opozicije smatraju da je ovo „predizborna priča“.

Razmotrene su i izmjene Izbornog zakona RS-a po hitnom postupku, radi usklađivanja sa zakonima o gradovima Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik kojima su te lokalne zajednice stekle status grada.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova, kojima je predviđeno da rok za zaključivanje ugovora o otkupu stanova bude pomjeren sa 30. juna ove na 30. jun 2020. godine.

(FENA/Amila Alijagić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.