16.5.2018. 15:30
0
Vučić: Niko ne prijeti Beogradu zbog Kosova
"Već pet godina postoji svakodevno neka vrsta pritiska, te zemlje žele da vide Kosovo kao nezavisno, a mi ne želimo. Potpuno je normalno da oni čekaju da Srbija promeni svoju odluku, pošto oni svoju očigledno neće. Ali, to nas ne obavezuje", rekao je Vučić novinarima u Sofiji, povodom medijskih spekulacija da "Zapad prijeti i ucjenjuje njega i Srbiju".
Vučić je rekao da nije dobio u tom smislu plan kao plan, ali jeste neke naznake, načela, principe, u kojima ima nekih pristojnih stvari, ali i rješenja sa kojima apsolutno nije saglasan.

"Da sam bilo čime zadovoljan, da za bilo šta mislim da bi moglo da se razmišlja da dobije bilo kakvu podršku u javnosti, ja bih sa tim izašao pred građane Srbije", rekao je Vučić.

Na pitanje da li mora da odgovori na ovaj prijedlog SAD i najjačih zapadnih zemalja, Vučić je rekao da svi znaju šta on misli o tim principima, načelima i naznakama.

"Mi tražimo kompromisno rešenje, da neko uvaži ne samo interese Srba na Kosovu, nego i legitimne i legalne Srbije, to je ključna rečenica. To je ono što mnogi preskaču i neće da razumeju", rekao je Vučić.

Komentarišući pisanje medija da je "američki predstavnik za Balkan Ves Mičel prijetio da će zapadne zemlje naći nekog drugog, ako Vučić neće da prizna Kosovo" i da "neće biti ni Vučića, niti Srbije", Vučić je naveo da mu to Mičel nikada nije rekao.

On je naveo da je sa Mičelom uvijek lijepo razgovarao i da je to čovjek koji je vrlo lijepo saslušao stavove Srbije, bez obzira na suštinsko neslaganje o pitanju Kosova i Metohije, jer su oni priznali kosovsku nezavisnost, a Beograd nije.

Vučić je rekao da Srbiji nije laka pozicija i da mora da razumije sa čime se suočava.

"Ne treba nam preterivanje, ali ni da govorimo da nam je pozicija veoma lagodna, pošto nije ni najmanje. Pronalazimo racionalna rešenja, gledamo da razgovaramo sa svima", rekao je Vučić.

On je dodao da nije ništa novo da bi neki željeli da vide neku drugu vlast u Beogradu.

"To ne rade na brutalan način, niko mi ne preti. Da li bi voleli da imaju nekog ko će da sazove sednice vlade i obaveštava o dnevnom redu, u to nema nikakve sumnje. Mnogi iz inostanstva su vladali Srbijom. Mene baš briga šta misle svi stranci", rekao je Vučić.

Vučić danas u Sofiji učestvuje na Samitu šefova država i Vlada iz redova Evropske narodne partije, a sutra na Samitu EU-Zapadni Balkan.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

On je rekao da će u Sofiji večeras razgovarati sa visoki predstvnikom EU Federikom Mogeirni o Kosovu, a sutra sa britanskim premijerom Terezom Mej o regionalnim evorpskim i bilaterlanim temama, kao i sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i drugim evropskim zvaničnicima.

(Srna/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.