18.5.2018. 13:30
0
Dragan Mektić poručio: U MUP-u HNK su znali da dolaze izbjeglice, komesar im je naredio da ih vrate, a on će danas biti priveden u Tužilaštvo BiH
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić održao je vanrednu konferenciju za medije povodom situacije sa migrantima na Ivan-sedlu, prenosi Dnevni Avaz.

Piše: Haris Ahbabović

- Donijeli smo odluku da dio šatorskog naselja gdje ima djece smjestimo u izbjegličko naselje između Jablanice i Mostara, u Salakovac. Tim objektom upravljaju institucije BiH. Dogovorili smo taj smještaj s njima. Jučer smo MUP-u HNK javili da će se to desiti, a danas su oni presreli tu kolonu i pod prijetnjom upotrebe sile naredili da se vrate - kazao je Mektić, pa nastavio:

- To se desilo na neljudski, nekorektan način. To im je naredio komesar HNK, tako su rekli. Spriječili su zakonitu odluku državnih institucija. Pitanje migracija je ustavna nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH.

- Ako je neko insistirao da on to učini, on je bio dužan da odbije to naređenje. Nema toga ko policajcu može narediti da napravi krivično djelo. Komesar je počinio teško krivično djelo. Tražio sam da se kontaktira glavni tužilac Tužilaštva BiH i on je rekao da postoje elementi teškog krivičnog djela. To znači da će komesar morati biti priveden danas, jer je počinio teško krivično djelo.

- Nema pregovora oko poštovanja zakona i Ustava. Nema razgovora o tome. Ne želim da razgovaram o tome. Mi moramo uraditi ono što je zakonska obaveza Ministarstva sigurnosti. S jedne strane je pratnja, a s druge naoružana policija. To je protuzakonito - zaključio je Mektić.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.