22.5.2018. 12:00
0
Mrčela: Sprečavanje korupcije u sudstvu i zakonodavstvu mora biti prioritetno pitanje
Sprečavanje korupcije u sudstvu i zakonodavstvu ključno je za jačanje povjerenja i mora biti tretirano kao prioritetno pitanje - izjavio je predsjednik Grupe država protiv korupcije (GRECO), antikorupcijskog monitoring tijela Vijeća Evrope, Marin Mrčela.

Mrčela je ovu izjavu dao nakon što je GRECO u svom novom izvještaju o usklađenosti BiH sa ranijem preporukama o sprečavanju korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, upozorio da Bosna i Hercegovina niti jednu od 15 preporuka sadržanih u Izvještaju četvrtog kruga evaluacija nije provela na zadovoljavajući način. Djelimično je provedeno jedanaest preporuka, a četiri nisu provedene.

- Više od dvije godine su prošle od usvajanja GRECO-vog Izvještaja evaluacija o sprječavanju korupcije među poslanicima, sucima i tužiocima u Bosni i Hercegovini. Međutim, nijedna od 15 preporuka koje je GRECO dao Bosni i Hercegovini dosad nije u potpunosti provedena. Iako sam svjestan da se na tome radi, pozivam vlasti da ubrzaju reformske napore kako bi zemlja ispunila preporuke GRECO-a što je prije moguće. Sprječavanje korupcije u sudstvu i zakonodavstvu ključno je za jačanje povjerenja i mora biti tretirano kao prioritetno pitanje - kazao je Mrčela. 

(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.