22.5.2018. 21:45
0
Kineska ambasadorica posjetila Službu za poslove sa strancima BiH
Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo posjetila je danas Službu za poslove sa strancima BiH.

Ona je s direktorom te službe Slobodanom Ujićem razgovarala o potpisanom Sporazumu o međusobnom ukidanju viza između Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine za nosioce običnih pasoša, kao i o problematici povećanog priliva migranata u BiH.

Bo se zahvalila Ujiću na uloženim naporima koji su doveli do potpisivanja sporazuma  što će omogućiti veću saradnje dviju država u svim oblastima, naročito u turizmu.

Prošle godine je 30.000 turista iz NR Kine posjetilo BiH, a 2018. godine se očekuje oko 70.000 turista, državljana Kine.

Istakla je da sporazum treba iskoristiti za uvećanje ekonomske saradnje i razmjene.

Dogovoreno je inteziviranje saradnje kako bi se provedba sporazuma odvijala nesmetano.

Sporazum je potpisan 27. novembra 2017. godine u Budimpešti, a stupit će na snagu 29. maja. Tim sporazumom je predviđeno da državljani zemalja potpisnica mogu bez vize ulaziti i boraviti na teritoriji druge države do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana. 

Ujić je informisao kinesku ambasadoricu o trenutnoj  situaciji povećanog priliva migranata u BiH. Naveo je da je od januara do danas predmetom rada Službe bilo više od 4.500 migranata te da se taj broj iz dana u dan povećava, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.