28.5.2018. 12:29
0
Denisu Zvizdiću uručena povelja "Zlatna Ahdnama"
Povelja Zlatna Ahdnama u ponedjeljak je uručena predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću, na manifestaciji "555 godina sultan Mehmed Fatihove bosanske Ahdname" koju organizira Bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor" sa sjedištem u Sarajevu.

Uz riječi zahvale i čestitke organizatoru manifestacije, Zvizdić je podsjetio da je prošlo 555 godina od uručivanja Ahdname sultana Fatiha II Mehmeda bosanskim franjevcima, ali da borba za očuvanje najdragocjenijih vrijednosti bh. društva - zajedništva, njegovog multireligijskog i multikulturno karaktera nikada nije bila aktuelnija.

Istakao je da iako živimo u  vremenu u kojem je poštovanje ljudskih prava i sloboda garantirano i domaćim zakonima i međunarodnim  konvencijama, ne smijemo ostati slijepi i gluhi na brojne slučajeve  kršenja zakona i diskriminacije građana BiH po raznim osnovama.

- Ugrožavanje ljudskih prava i sloboda ne može se tolerirati, niti se može pravdati bilo kakvim razlozima, jer nejednakopravnost bilo kojeg naroda ili grupe građana, dovodi u pitanje ostanak bosanskohercegovačkog bića - naglasio je Zvizdić.

Ahdnama kojom je sultan pod svoju zaštitu stavio bosanske katolika, podsjetio je Zvizdić, garantirao im ličnu i imovinsku sigurnost i slobodu vjerskog djelovanja, a onima koji su izbjegli dao garancije da se mogu vratiti jednako je značajna i poslije više  od pet stoljeća.

To je dokument koji, rekao je Zvizdić, kako tada, tako i danas, promovira univerzalne vrijednosti na kojima počivaju sve moderne i napredne države i iz kojeg možemo puno naučiti.

Prije svega, istakao je Zvizdić, da se sretna i prosperitetna društva ne mogu graditi na vladavini jačeg i uskraćivanju  ljudskih prava onima koji na određenom području predstavljaju manjinu, bez obzira da li se radi o nacionalnim, građanskim, vjerskim, ekonomskim, socijalnim, obrazovnim i kulturnim pravima

- I zato trebamo na najbolji način shvatiti poruku iz Ahdname, odlučno se usprotiviti svim  pokušajima ograničenja i derogacije ljudskih prava, ali i istovremeno podržavati sve one koji  se zalažu za afirmaciju demokratskih vrijednosti u BiH, izgrađenih na temeljima naše multietičnosti, multireligioznosti i multikulturalnosti – kazao je, pored ostalog, Zvizdić, te uputio iskrene čestitke drugim dobitnicima nagrade.

Povelju Zlatna Ahdnama su pored ostalih dobili i Ivica Šarić, dogradonačelnik Sarajeva, Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar Sarajevo, te akademik Ljubomir Berberović.

Povelju „Prijatelji Bosne“ dobili su Justin Trudeau, premijer Kanade, Zoran Zaev, premijer Makedonije, Mevlut Čavušoglu, ministar Vanjskih poslova Turske, Čedomir Jovanović, predsjednik LDP Srbije, Sulejman Ugljanin, predsjednik BNV Srbije

Zahvalnice za podršku Udruženju i doprinos afirmaciji Ahdname, kao i za doprinos unapređenju zajedništva, multikulturalnosti, ljudskih prava i sloboda u BiH pored ostalih dobili su i ambasador Turske u BiH Haldun Koč, Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zastupnik u Domu naroda PSBiH Safet Softić, Torbeški kulturni centar Rumelija Šerif Ajradinoski.

- Dodjelom priznanja želimo odati poštovanje ljudima koji su dali doprinos reafirmaciji multikulturalnosti, ljudskih rpava i sloboda u BiH, dekomraktije i međunarodnog subjektiviteta i suvereniteta BiH, kao demokratske, suverene države koja želi u EU i NATO - kazao je predsjednik Bosansko-tursko prijateljstvo "Bosfor" Rizvan Halilović, uputivši iskrene čestitke dobitnicima priznanja.

(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.