29.5.2018. 18:28
0
OHR pozdravio odluku Ustavnog suda FBiH
Ured visokog predstavnika pozdravlja današnju presudu Ustavnog suda FBiH koja obavezuje skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona da izmijene svoje ustave i usklade ih sa Ustavom FBiH, u dijelu koji treba da osigura punu jednakopravnost Srba kao konstitutivnog naroda, srpskog i bosanskog jezika, te ćiriličnog pisma.

- Odluka visokog predstavnika iz 2002. godine kojom se donose amandmani na Ustav FBiH u okviru šire provedbe odluke Ustavnog suda BiH o jednakopravnosti konstitutivnih naroda utvrdila je da su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna u Federaciji BiH, da su službeni jezici FBiH bosanski, hrvatski i srpski, i da su službena pisma latinica i ćirilica - podsjeća se u saopćenju iz OHR-a. 

Također, podsjeća se da kantoni imaju obavezu da usklade svoje ustave s Ustavom Federacije BiH te ističe da je važno da se neustavne odredbe u tri kantonalna ustava napokon usklade s odgovarajućim odredbama Ustava FBiH.

Visoki predstavnik Valentin Inzko više je puta pozivao kantonalne vlasti da usklade svoje ustave s Ustavom FBiH.

Poziva kantonalne skupštine da provedu današnju presudu Ustavnog suda FBiH bez odlaganja, što je "ne samo ustavna obaveza nego i prijateljski gest dobre volje prema sugrađanima Srbima", saopćeno je iz OHR-a.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.