30.5.2018. 10:38
0
Počela sjednica Predstavničkog doma, SDS traži ukidanje RTV takse
Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine neće danas na sjednici koja je počela u Sarajevu razmatrati Izvještaj Evropske komisije o BiH koji prethodno nije razmatrala nadležna komisija, kao ni Izvještaj o radu Tužilaštva BiH što je ranije bilo najavljeno.
Međutim, Kolegijj doma postigao je saglasnost da se na dnevni red sjednice uvrsti zahtjev Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Zakona o javnom radio-televizijskom servisu kojim predlažu ukidanje RTV takse.

U prijedlogu koji potpisuju Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Nenad Lalić i Momčilo Novaković stoji da je dosadašnji način finansiranja Javnog RTV servisa BiH bio nepravedan sa stanovišta diskriminacije građana i različitih načina na koji se entitetske pravosudne institucije odnose prema obavezi plaćanja RTV takse, odnosno različite sudske prakse.

- Osim toga, javni emiteri se nisu ponašali kao servis svih građana, nego kao servis pojedinih vladajućih stranaka, a građanima i opozicionim strankama koje kritiziraju rad vlasti nije bila omogućena proporcionalna zastupljenost u političkim programima - stav je SDS-a.

Kako tvrde, javni servisi nisu bili u službi svih građana te nije opravdano da oni plaćaju njihov rad, stoga prijedlog zakona predviđa da javni servis BHRT bude finansiran iz budžeta BiH, a da se entitetski RTV servisi finansiraju iz entitetskih budžeta.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma su i izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje predlaže poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica, a namjera je da se naknada za dolazak i odlazak s posla odredi prema obračunu baziranom na cjenovniku javnog gradskog i međugradskog prijevoznika po najpovoljnijim uvjetima.

Budući da je izjašnjavanje o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir koju predlaže Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice odgođeno na prethodnoj sjednici Doma, ona će se danas ponovno naći na dnevnom redu sjednice.

U toku je izjašnjavanje o dnevnom redu kojeg je utvrdio Kolegij Predstavničkog doma PSBiH.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.