31.5.2018. 9:58
0
Prijedor 26 godina kasnije: Za 102 ubijene djece nema spomen-obilježja
Na Gradskom trgu u Prijedoru danas će biti obilježen 31. maj - Dan bijelih traka mirnom protestnom šetnjom. Od 3.176 ubijenih bilo je 102 djece. Dan bijelih traka obilježava se širom BiH, ali i svijeta.
Gradske vlasti Prijedora i dalje odbijaju postaviti spomen-obilježje ubijenoj djeci Prijedora. Bijele trake koje su Bošnjaci morali staviti oko ruke pokazuje namjeru da se jedan narod obilježi i istrijebi. 

Dan bijelih traka u organizaciji Žena u crnom bit će obilježen i u Beogradu.

Za zločine u Prijedoru presuđena je 51 osoba na 770 godina zatvora. Na Sudu BiH vodi se još 37 procesa.  

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima. Ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.  

Zbog toga se, u znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i okoline 31. maja, u Prijedoru i svijetu obilježava "Dan bijelih traka".

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.