31.5.2018. 17:25
0
Grubešić: Neprihvatljiv zahtjev za uvećanje koeficijenata zdravstvenim radnicima
Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) ne prihvaća zahtjev za povećanje koeficijenata zdravstvenim djelatnicima, dok štrajk upozorenja, koji je pokrenuo županijski odbor Neovisnog strukovnog sindikata radnika uposlenih u zdravstvu, smatra pravno neutemeljenim, izjavio je ministar zdravstva Nikola Grubešić.

- Zahtjev za povećanje koeficijenata podrazumijeva izdvajanje višemilijunskog iznosa i o tome možemo razgovarati tek iduće godine kada budu gotovi određeni dokumenti na razini zdravstva Federacije BiH i kada sačinimo završni račun Zavoda za zdravstveno osiguranje SBŽ-a. Moramo voditi računa o racionalnom korištenju sredstava i ne možemo sve usmjeriti prema plaćama zdravstvenih djelatnika, nego i prema pravima osiguranika - rekao je Grubešić novinarima.

On je naglasio da bi Vladina ponuda, o povećanju satnice na 2,4 KM, omogućila medicinskom osoblju sa srednjom stručnom spremom, prvenstveno medicinskim sestrama i tehničarima, startnu plaću od oko 820 maraka.

- Mislim da su ovi uvjeti iznad prosjeka, u odnosu na sve druge uposlene u županiji s istom stručnom spremom - dodao je on.

Grubešić je, također, istaknuo stav Vlade da, s pravnog aspekta, nema štrajka upozorenja u javnim zdravstvenim ustanovama.

- Generalni štrajk upozorenja apsolutno je pravno neutemeljen i pozivam Sindikat da ne korist takav vrstu pojmova. Štrajk je pod definiciji prekid rada, a mi nemamo prekid rada nego neka okupljanja na pauzama i ta vrsta okupljanja podliježu nekim drugim zakonima. Pozivamo Sindikat da prekine s tom praksom - istaknuo je on. 

Ministar Grubešić je rekao da će pregovarački tim Vlade pozvati predstavnike Sindikata na nastavak razgovora i postizanje kompromisa, s ciljem zaključenja kolektivnog ugovora.

Županijski odbor Neovisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu FBiH ranije je priopćio kako je neprihvatljiva ponuda Vlade o povećanju satnice, te traži uvećanje koeficijenata, kao što je to urađeno i za doktore medicine i stomatologije, koji su okupljeni u drugom sindikatu.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.