1.6.2018. 14:50
0
Bošnjaci iz sela Žulja kod Nevesinja obilježavaju 26. godišnjicu stradanja
U subotu, 2. juna, bit će obilježena 26. godišnjica progona i stradanja stanovništva u selu Žulja, općina Nevesinje.

Ispred lokalne džamije bit će upriličen zajednički iftar za nekoliko stotina osoba, nakon čega će biti proučena hatma dova za sve ubijene i umrle mještane ovoga sela, najavili su organizatori.

Podsjećaju da su 14. juna 1992. godine srpske vojne jednice napale nezaštićeno stanovništvo Žulja, u kojem je osim ubijanja, došlo i do masovnog mučenja zarobljenih i odvođenja žena, djece i staraca. Najstarija žrtva je imala 83 godine, a najmlađa nepunih osam godina.

Dvadeset šest godina poslije, porodice žrtava i dalje tragaju za tijelima nestalih. Do danas niko nije odgovarao za ovaj zločin. Porodice izražavaju svoju ogorčenost zbog dugogodišnje šutnje i prikrivanja ovog zločina i istine o sudbini nestalih članova njihovih porodica. Pozivaju nadležene institucije da se aktivnije uključe u proces pronalaska nestalih osoba.

Inače iz sela Žulja odvedeno je i likvidirano 33 mještana od ukupno 305 ubijenih Bošnjaka općine Nevesinje, a čija tijela su prema pouzdanim informacijama bila bačena u jamu ‘Lipovača’, odakle su tokom rata dislocirana na neku novu nepoznatu lokaciju.

Inače, općina Nevesinje je, nakon Srebrenice i Prijedora, treća općina po postotku ubijenih stanovnika civila u proteklom ratu.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.