2.6.2018. 12:16
0
IFIMES: U BiH se javljaju političari koji poput Zaeva u Makedoniji BiH žele izvesti iz krize
Duh Zorana Zaeva i Makedonije sve više i značajnije je prisutan u regionu a ponajviše će se osjetiti u Bosni i Hercegovini zbog njenog multietničkog karaktera, navodi se u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, koji redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu.

„Predstojeći opći izbori u BiH, koji će se održati 7. oktobra 2018. godine mogu izroditi „bosanskog Zaeva“, navode autori IFIMES-ove analize, prenosi novinska agenicija Patria.

Institut iz Ljubljane podsjeća da je situacija u Bosni i Hercegovini slična kao situaciji u Makedoniji prije dolaska na vlast Zorana Zaeva, koji je sa konceptom „Jedno društvo za sve“ uspio u relativno kratkom periodu za godinu dana eliminirati mnoge podjele u makedonskom društvu, osloboditi zarobljenu državu od strane režima i relaksirati odnose unutar različitih etničkih zajednica u samoj Makedoniji.

U analizi se navodi da se duh Zorana Zaeva širi regionom te da je to posebno važno za Bosnu i Hercegovinu kao multietničku državu i za predstojeće Opće izbore u zemlji.

„Bosanskohercegovačko društvo je multietničko i heterogeno kao i makedonsko, ali kroz historiju je omogućavalo harmoniju suživota u različitosti. Postoji snažan politički potencijal, da se na predstojećim Općim izborima u BiH pojave političke snage i političari, koji će raditi na stvaranju jednog društva za sve, u kojem će se svako osjećati slobodno prije svega kao građanin, pa onda kao pripadnik određene etničke ili vjerske zajednice. I u Bosni i Hercegovini pojavljuju se političari poput Denisa Bećirovića (SDP) i još nekolicina drugih, koji žele raditi na izgradnji upravo jednog takvog društva za sve građane, a koje se gradi u Republici Makedoniji pod vodstvom Zorana Zaeva. Makedonija je zahvaljujući jednoj takvoj pozitivnoj politici došla u fokus regionalnih događanja i postala država broj 1 u regionu“, navodi se.     

Autori analize podsjećaju da dolazak Zaeva na vlast u Makedoniji kod autokratskih režima u regionu nije prihvaćeno blagonaklono. Kako navode, omraženi klero-nacionalistički režimi teško su prihvatili realnost odnosno dolazak nove makedonske Vlade i Zaeva na vlast. Uvriježeni politički put, kojeg je većina političkih lidera u regionu prošla, temeljio je na iskazivanju patriotizma, koji je kasnije prerastao u nacionalizam i šovinizam, a u završnoj fazi i otvoreni fašizam. Koncept građanske države i „Vlade za građane“ odnosno „Jedno društvo za sve“ prvo je zasmetao Aleksandru Vučiću, koji je bio tijesno povezan sa režimom Nikole Gruevskog. Vučić kroz svoje političko djelovanje još uvijek pokušava prikriti multietnički karakter Srbije. Dolazak Zaeva zasmetao je i režimima u Bosni i Hercegovini, jer koncept građanske države u fokus stavlja građanina ili državljanina, i ne temelji na etničkoj, vjerskoj ili kakvoj drugoj osnovi. Upravo su tako uređene sve evropske države, za razliku od već postojećih etničkih rezervata u Bosni i Hercegovini i najave formiranja novog rezervata za Hrvate u BiH kroz najavljenu izmjenu Izbornog zakona u BiH.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.