3.6.2018. 16:38
0
Džaferović: Entitet RS nikada neće biti nigdje osim unutar BiH
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović pozvao je Milorada Dodika da prestane kreirati strahove kod građana Bosne i Hercegovine i napadati na suverenitet i teritorijalni integritet države u čije Predsjedništvo traži da bude biran.
Džaferović je, reagirajući na stavove Milorada Dodika iznesene u intervjuu za “Politiku”, naveo da je BiH kao suverena i međunarodno priznata država postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje kao država, a modificirana je samo njena unutrašnja struktura.

Džaferović napominje da, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu, Bosna i Hercegovina nije “sastavljena” od dva entiteta, već je ona suverena država čija se unutrašnja struktura sastoji od dva entiteta.

- Entitet RS nikada neće biti nigdje osim unutar BiH, niti će ikada biti dio ičeg drugog osim suverene države BiH. Entitet RS će postojati samo dok, i u mjeri u kojoj, bude poštovao državu BiH, odnosno njen suvernitet, teritorijalni integritet, Ustav i Dejtonski mirovni sporazum - navodi Džaferović.

On podsjeća Milorada Dodika da članovi Predsjedništva svoju dužnost prihvataju izgovarajući i potpisujući slijedeću svečanu zakletvu:

"Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana“.

- Poštovati Ustav BiH znači osiguravati ravnopravnost svih naroda i građana na svakom pedlju BiH. To, između ostalog, znači poštovati i osigurati i pravo bošnjačke djece u entitetu RS da uče bosanski jezik. Poštovati Ustav BiH znači poštovati Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Poštovati Ustav BiH i provoditi Dejtonski mirovni sporazum i njegove anekse u cijelosti znači poštovati ulogu i ovlaštenja institucija međunarodne zajednice, koji su utvrđeni i proističu iz tog sporazuma, posebno ovlaštenja visokog predstavnika utvrđena Aneksom 10 - navodi Džaferović.

Dodaje da poštovati Ustav BiH znači poštovati i provoditi sve zakone koji su do sada doneseni, a u čijem donošenju je učestovao i Milorad Dodik i SNSD.

- Odbacujem bilo kakvu mogućnost prenosa nadležnosti sa države na entitete. Izvjesno je samo to da će u procesu euroatlanskih integracija doći do dodatnog jačanja suvereniteta i ovlasti države BiH i njenih institucija, kako na vanjskom tako i na unutrašnjem planu - smatra Džaferović.

Ističe da, ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH, nikome neće dozvoliti bilo kakvo djelovanje suprotno Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Neće proći nijedan pokušaj protivustavnog i antidejtonskog djelovanja, ma od koga taj pokušaj došao!

- Pozivam Milorada Dodika i sve druge kandidate za člana Predsjedništva BiH da kampanju vode takmičenjem ideja, programa i planova koji će svim građanima BiH donijeti dobrobit, a ne kreiranjem strahova i destabilizacijom prilika u BiH. Naš zadatak je da osiguramo stabilnost, sigurnost i napredak. Jer, to je ono što je potrebno i što žele svi narodi i građani BiH - navodi Džaferović, saopćeno je iz SDA.

(Fena/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.