3.6.2018. 22:45
0
Kritična situacija u Bihaću: Crveni križ nema sredstava, migranti ostaju bez hrane
Situacija s migrantima u Unsko-sanskom kantonu polako izmiče kontroli. Kako su danas najavili predstavnici Crvenog križa u Bihaću, od utorka će biti primorani obustaviti rad javne kuhinje za migrante u ovom gradu zbog teške situacije u kojoj se nalazi ova organizacija.

Kako su nam kazali, posebno su razočarani zbog izostanka podrške i pomoći države i nadležnih institucija, piše Avaz.
 
Selam Midžić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća, za Avaz.ba je kazao da je ovo prirodni slijed okolnosti, s obzirom na to da nema podrške države BiH i institucija.

- Sve što radimo, radimo od vlastitih sredstava i donacija građana. Ovo je prešlo granicu jer nemamo kapacitete da opslužujemo veliki broj migranata, koji se povećava iz dana u dan. Vrijeme je da država preuzme odgovornost za ono što će se dešavati u narednom periodu u gradu Bihaću, ali i Unsko-sanskom kantonu - rekao nam je Midžić.

Istaknuo je da se trenutno na području grada Bihaća i Velike Kladuše nalazi oko 2.000 migranata. Naglasio je da im se niko od nadležnih nije javio da pruži pomoć.

- Naša gospoda sada roštilja kraj Une. Sutra je sjednica Skupštine USK, ne znam hoće li donijeti neku odluku. Uglavnom, oni i ne znaju šta se dešava ovdje. Čudi me reakcija Ministarstva sigurnosti i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovo prelazi u kritičnu fazu, jer mnogo stvari iziskuje intervenciju policije, ali se to ne radi - naveo je Midžić.

Naglasio je na kraju da će volonteri Crvenog križa nastaviti i dalje pomagati migrantima, piše Avaz.

- Radit ćemo sve poslove koje smo radili i do sada. Info-pult će nastaviti s radom, nabavljati odjeću, obuću, neophodne higijenske potrepštine za migrante, kao i lanč-pakete koje planiramo, ali sve u našim mogućnostima - zaključuje Midžić.

(Alen Avdić)



0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.