5.6.2018. 15:30
0
Podignuta optužnica za zločin protiv čovječnosti na području Konjica
Optuženi 70-godišnji Borić Omer, u svojstvu nekadašnjeg komandanta Općinskog štaba TO Konjic, tereti se za ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:
- Borić Omera, rođenog 1948. godine u Konjicu, državljanina Austrije.

Optuženi se tereti da je, u vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti, na području grada Konjica i okolnih sela, u svojstvu komandanta Općinskog štaba TO Konjic, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Dalje se tereti da je, zajedno s drugim pripadnicima Općinskog štaba TO Konjic, znao i morao znati da se njemu podređeni pripadnici vojske, policije i drugih formacija spremaju počiniti i da su počinili ubistva, zlostavljanja, premlaćivanja, nezakonita zatočenja u logore, mučenja  i druga nečovječna djela nad civilima srpske nacionalnosti, a kao nadređena osoba nije poduzeo mjere da spriječi počinjene zločine niti kazni počinioce.

U optužnici se navode nezakonita hapšenja i progoni više stotina civila srpske nacionalnosti, oba spola i različitih životnih dobi, koji su bili nastanjeni  u selima sa većinskim srpskim stanovništvom, odvođenje zatočenih civila u školu u Bradini, kao i logore Čelebići i Musala, ubistvo najmanje 43 osobe prilikom napada na selo Bradina, od kojih su posmrtni ostaci 36 žrtava pronađeni i ekshumirani, među kojima ubistvo na naročito okrutan način žrtve Kuljanin Sretka, te ubistva Gligorević Bore i Kureš Bogdana, kao i paljenje pravoslavne crkve u mjestu Bradina, svih porodičnih  kuća i privrednih  objekata i pljačkanje imovine stanovništva srpske nacionalnosti. 

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 167 svjedoka i jednog vještaka i prilaganjem oko 470 materijalnih dokaza.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, prenosi Avaz.

(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.