6.6.2018. 14:53
0
Prekinuta sjednica Predstavničkog doma bit će nastavljena 20. juna
Sjednica zastupničkog doma PSBiH koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma bit će nastavljena 20. juna u jutarnjim satima, jer je redovna junska zakazana za 13 sati 20. juna.
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su prije prekida izmjene Zakona o plaćama i naknadama koje je predložila poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica.

Namjera izmjena Zakona je da se naknada za dolazak i odlazak s posla odredi prema obračunu baziranom na cjenovniku javnog gradskog i međugradskog prijevoznika po najpovoljnijim uvjetima.

Zastupnica Gasla-Vražalica istakla je da Ministarstvo finansija i trezora ima stav koji nije potkrijepljen činjenicama i argumentima, jer se sindikat oglasio rekavši da nisu bili konsultirani kada je Vijeće ministara donosilo odluku o ovom pitanju.

- Zašto institucije traže način da napune budžet na obespravljenim radnicima, jer traže da se plati taksa od pet KM za obrazac kojim bi se utvrdilo gdje žive. Od Vijeća ministara nismo dobili nikakvu povratnu informaciju i tražimo da se ova diskriminacija ispravi – pitala je Gasal-Vražalica.

Zastupnici su otvorili i raspravu o izvještaju o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije (IGA).

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a, iznio je niz zamjerki na račun Vijeća ministara BiH, jer ništa nije uradilo da riješi probleme u toj agenciji. Prije svega, kazao je Isaković, Vijeće ministara trebalo je formirati međuministarsko vijeće.

- Problemi u toj agenciji imaju genezu od samog usvajanja Zakona o osnivanju Izvozno-kreditne agencije. Kaže da osnivački kapital nije nikad raspoređen između države i entiteta, a nije formirano ni međuministarsko vijeće, što je predvidio zakon, a to je trebalo uraditi Vijeće ministara - rekao je Isaković.

(NAP/Alen Avdić) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.