7.6.2018. 9:20
5
Fabrika duhana Sarajevo otpušta 218 radnika
Fabrika duhana Sarajevo donijela je prije nekoliko dana odluku kojom je 218 radnika ove kompanije proglašeno tehnološkim viškom.

Prema dokumentima koji su u posjedu lista, uposlenici FDS-a proglašeni su tehnološkim viškom iz ekonomskih razloga.

Najviše otpuštenih, njih 93, je sa srednjom stručnom spremom, a odluka će biti provedena od 1. jula, kada se postojeći pravilnik od radu FDS-a stavlja van snage.

Uprava FDS-a, kako se saznaje, prije tri dana im je ponudila otpremnine, a najviši iznos koji se može dobiti je 12.000 KM.

Edin Mulahasanović, generalni direktor FDS-a, 1. juna je potpisao odluku o zbrinjavanju viška radnika u kojoj se navodi da se ona donosi zbog namjere otkazivanja ugovora o radu.

U odluci se navodi da su FDS i BAT Investment prošle godine potpisali ugovor o proizvodnji kojim je definsan model buduće saradnje.

Na osnovu tog ugovora, Uprava FDS-a je u januaru ove godine donijela odluku o unutrašnjoj organizaciji grupacije FDS, u kojoj je navedeno da će sve poslovne aktivnosti proizvodnje i prodaje duhana i duhanskih proizvoda biti prenesene na novoosnovano društvo koje je u vlasništvu FDS-a.

– U tom smislu, s obzirom na činjenicu da se FDS više neće baviti proizvodnjom i prodajom, za velikim brojem radnih mjesta u budućnosti više neće biti potrebe, potrebno je izvršiti smanjenje broja radika – navodi se u odluci o programu zbrinjavanja viška radnika, navodi Dnevni avaz.
 

 (Lejla Trle)

5
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.