7.6.2018. 13:20
0
Mektić o migrantima: Ne smiju se ponoviti iskustva iz 2015.
Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM), danas su u Sarajevu održali ministarski sastanak Suočavanje s izazovima mješovitih migracija u regiji - Sigurnosni i humanitarni aspekti. Učestvovali su predstavnici zemalja regiona, te je bilo riječi kako se zajednički suočiti sa problemom migracija.

Učesnici su razgovarali o sigurnosnim aspektima i borbi protiv ilegalnih migracija, kao i o humanitarnom aspektu migracionih kretanja.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da se ne smije ponoviti 2015. godina. 

- Svaka država mora stvoriti vlastitu bazu, odnosno registraciju biometrijskih podataka  i ona mora biti kompatibilna i tada možemo provjeriti da li je neko od tih osoba podnosio ranije zahtjev za boravak u određenoj državi - rekao je Mektić.

U toku ove krize države Zapadnog Balkana trebale bi se truditi vratiti bilateralnim sporazumima kako bi pokazali da funkcioniraju te da neće nikome dozvoliti da bilo koja država na prostoru ove rute bude zloupotrebljena. Isto tako, države trebaju pojačati straže na svojim granicama. 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac pojasnila je da BiH mora stvoriti sve uvjete da se pruži humanitarna pomoć migrantima, ali da to mora biti na tačno određenim mjestima koja će kontrolirati vlasti.

- Ne smijemo dozvoliti da se dovedemo u stanje da stvaramo loš imidž o sebi da ovdje postoje određeni problemi ukoliko migranti ne borave u smještajnim kapacitetima. Upravo zato nam je prioritet da osiguramo smještajne kapacitete za migrante. Moramo poboljšati naš akcioni plan, ali prije svega da smještajni kapaciteti migranti budu stavljeni na raspolaganje. Ne želimo stvarati sliku o sebi da se migranti u BiH hrane po parkovima jer to zaista nije prihladno - kazala je Borovac.

Boštjan Šefic, državni sekretar Ministarstva za unutrašnje poslove (MUP) Slovenije naveo je da se od 2015. godine prate kretanja migranata.

- Naše prognoze su se ostvarile i od novembra prošle godine broj ilegalnih migranata koji dolaze u Sloveniju, preko Hrvatske, Srbije, Albanije, Grčke, konstantno se povećava. Stanje je pod kontrolom, ali svi zajedničkim snagama moramo učiniti da sve bude dobro iskoordiniramo i zajedno savladamo različite situacije i prepreke. Zato sam posjetio niz država u regiji - kolege iz Austrije i Italije.

Predstavnik Austrije kazao je da je jedan od važnijih ciljeva Austrije da se uključe sve zemlje pa tako i zemlje Zapadnog Balkana i da problem zajednički bude riješen. 

- Iako su politički procesi često veoma spori, ipak policije svih ovih zemalja mogu sarađivati na istom nivou i riješiti određene stvari i prije nego se okonča određeni politički proces. Jučer je održan sastanak policijskih direktora i sve policijske službe EU će zajedno raditi da se poboljša situacija s migrantima - istaknuo je današnji učesnik konferencije iz Austrije.

Nakon današnje konferencije je zaključeno da je jedan od osnovnih ciljeva zaustaviti nelegalne migracije i da je mnogo važno voditi računa o sigurnosti granica, ali bez korištenja silje i ugrožavanja života koji se u tom trenutku pojave na određenim granicama.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.